Stávka ochromila letecký provoz v Německu, výrazně se dotýká i Prahy

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 4. 2016 16:52
Aerolinky zrušily na 1200 letů, omezeno je i spojení Prahy s Německem. V šest hodin ráno neodletěl z Prahy první spoj Lufthansy do Frankfurtu, celkem největší německé aerolinky zrušily tři páry spojů mezi oběma městy. K pravidelnému provozu by se linka měla vrátit po 14. hodině. Na trase mezi Prahou a Mnichovem zrušila Lufthansa rovněž tři páry spojů, uskuteční jen let z Bavorska v poledne a z Ruzyně ve 13:25.
Foto: Reuters

Berlín - Stávka pozemního personálu na šesti letištích dnes ochromila letecký provoz v Německu. Aerolinky zrušily po celé zemi na 1400 letů a opatření se dotklo i spojení s Prahou.

Podle největších leteckých společností Lufthansa a Air Berlin dopravní komplikace postihly přes 90 000 lidí. Ministr vnitra Thomas de Maiziére označil rozsah stávky za nepřiměřený, podle něj k ní nebyl důvod. Odborový svaz Verdi svolal protestní akci, aby posílil svou pozici při jednání o zvýšení mezd pracovníků ve veřejném sektoru.

Nejhorší dopad měla stávka na letiště v Mnichově, kde bylo zrušeno 740 z 1100 plánovaných letů. Odbory sice během dne protestní akci zkrátily a místo o půlnoci ji ukončily už ve 13:00 SELČ, vedení letiště se však rozhodlo náhradní letový řád pro dnešek zachovat a k řádnému se vrátit až ve čtvrtek.

Ve Frankfurtu nad Mohanem bylo zrušeno 392 z 1330 plánovaných letů. Provoz významně zkomplikovala stávka části letištních hasičů, takže při dodržení bezpečnostních předpisů bylo možné využívat jen dvě ze tří startovacích drah. Protest ve Frankfurtu skončil v 15:00 a během odpoledne se provoz vrací k normálu.

Hasiči časně ráno stávkovali i v Kolíně nad Rýnem, kde byl od 04:00 do 07:30 SELČ provoz vzdušného přístavu zcela zastaven. Na kolínském letišti jako na jediném stávka trvá až do půlnoci a za celý den odpadne 103 z 276 plánovaných letů. V menší míře zasáhla stávka také letiště v Düsseldorfu, v Dortmundu a v Hannoveru. Její dopady ale pocítila i letiště v Berlíně a v Halle, jejichž pracovníci se k protestu nepřipojili. Kvůli zrušeným návazným spojům zde bylo odvoláno dohromady přes 140 letů.

Omezen byl především provoz na vnitrostátních trasách, aerolinky doporučovaly cestujícím, aby místo letadel využili rychlovlaků ICE. Nabízely také možnost zdarma přeložit letenku na některý z následujících dnů. Zároveň ale upozornily, že na nepravidelnosti v letovém řádu se cestující musí připravit i po skončení stávky, plný návrat k pravidelnému letovému řádu se čeká až o víkendu.

Stávka ovlivnila mimo jiné letecké spojení Česka s Německem. V 06:00 SELČ neodletěl z Prahy první spoj Lufthansy do Frankfurtu, celkem největší německé aerolinky zrušily tři páry spojů mezi oběma městy. K pravidelnému provozu se linka vrátila po 14:00 SELČ. Na trase mezi Prahou a Mnichovem zrušila Lufthansa rovněž tři páry spojů, uskutečnily se jen let z Bavorska ve 12:00 SELČ a z Ruzyně ve 13:25 SELČ.

Svaz Verdi označil protestní akci za výstražnou stávku, která má přispět k urychlení vyjednávání o výši platů zaměstnanců ve veřejné správě, o níž se bude hovořit koncem týdne. Kromě letišť stávkují i zaměstnanci v mateřských školách nebo pracovníci ve státních nemocnicích. Odbory varují, že pokud se nepodaří dohodu najít, budou stávky pokračovat.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére ale krok odborů kritizoval. "Pro stávku na důležitých letištích a na berlínských klinikách není důvod. Odbory tím zasáhnou lidi, kteří nemají s věcí nic společného," řekl. Podle něj navíc dosavadní vyjednávání nedala příčinu k tomu, aby odbory sáhly k tak tvrdému kroku.

Odbory požadují zvýšení mezd zaměstnanců ve veřejné správě o šest procent. Zaměstnavatelé jim zatím nabídli postupné zvýšení platů o tři procenta, svaz Verdi návrh odmítl. Nové kolo jednání začne ve čtvrtek.

Německá veřejnost je v názoru na stávku rozdělená. Zatímco část lidí označuje požadavky odborů za legitimní, jiní kritizují masivní dopad protestu na cestující. Část Němců ale bere situaci s humorem a na twitteru sdílejí komentáře o tom, že aspoň na třetím největším letišti v zemi je provoz stejný jako obvykle. Je jím nové Letiště Willyho Brandta v Berlíně, jehož otevření má zpoždění už čtyři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy