Stavebnictví solidně šlape, v říjnu se dostavělo 3642 bytů. Dál roste i průmysl

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
7. 12. 2018 10:20
Stavební výroba v říjnu zpomalila meziroční růst na 10,4 procenta ze zářijového revidovaného růstu o 11,8 procenta, informoval Český statistický úřad. Průmyslová výroba v Česku v říjnu po zářijovém poklesu vzrostla meziročně o 6,7 procenta. Je to druhý nejlepší výsledek v letošním roce. 
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Letošní říjen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více, po očištění o tento vliv vzrostlo stavebnictví o devět procent. Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce reálně nižší o procento.

V říjnu vydaly stavební úřady 7603 stavebních povolení, o dvě procenta méně než loni. Orientační hodnota povolených staveb klesla meziročně o 1,8 procenta na 36,3 miliardy korun.

Počet zahájených bytů v říjnu meziročně klesl o 1,7 procenta na 2780 bytů a počet dokončených bytů vzrostl o více než polovinu na 3642 bytů. "Výstavba probíhala zejména mimo hlavní město a převažovaly byty v rodinných domech," uvedla Cuřínová.

Méně bytů, více domů

Od začátku roku do konce října společnosti zahájily stavbu 5769 bytů v bytových domech. Celoročně je tak pokles 3,1 procenta.  Nejvíce se jich začalo stavět v Praze, kde však počet zahájených staveb klesl meziročně o 17,4 procenta. Počet zahájených staveb rodinných domů v tuzemsku stoupl o 4,3 procenta.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů s 28,8 procenty připadal na Prahu. Následovaly Jihomoravský kraj se 14,5 procenty, Olomoucký kraj s 13,7 procenty a Vysočina s 8,5 procenty. Naopak v Libereckém kraji to s 47 byty bylo necelé procento.

V Praze klesl počet zahájených staveb bytů meziročně o 17,4 procenta na 1663. Zhruba polovina z celkového počtu připadala na projekt Riverpark Modřany společnosti Karlín Group, který úřady povolily v květnu. V říjnu nepřibyl ani jeden byt. Pomalé tempo při povolování staveb je podle analytiků jednou z příčin výrazného růstu cen bytů. Za poslední tři roky stouply ceny nových bytů v hlavním městě téměř o 70 procent a průměrná prodejní cena se blíží sto tisícům korunám za metr čtvereční.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku do konce října meziročně vzrostl o 4,3 procenta na 16 495. Tempo růstu však v průběhu roku klesá, ještě v pololetí byl růst zhruba desetiprocentní. Nejvíce rodinných domů připadalo na Středočeský kraj, kde je nárůst témě 26 procentní, následuje Jihomoravský kraj s nárůstem 11,4 procenta, Moravskoslezský kraj s deseti procenty a Plzeňský kraj s nárůstem 7,6 procent. Podíl Prahy mírně klesl na 2,5 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce října stavět 27 522 bytů, meziročně o pět procent více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl však jejich počet více než o čtvrtinu nižší.

"Stavebnictví jede na vlně soukromých i veřejných zakázek, které se v letošním roce už konečně odrazily ode dna. Naproti tomu bytová výstavba, jak se zdá, má to nejlepší v současném cyklu asi už za sebou. Ani říjen tak nenaznačuje, že by se časem dostalo na trh více nových bytů, což ostatně už více než půl roku pravidelně naznačují nová stavební povolení u bytových projektů," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Průmysl roste

Průmyslová výroba v Česku v říjnu po zářijovém poklesu vzrostla meziročně o 6,7 procenta bez očištění o sezonní vlivy. Je to druhý nejlepší výsledek v letošním roce. 

K růstu nejvíc přispěla výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a elektrických zařízení. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce meziročně vzrostla o 3,3 procenta.

Hodnota nových zakázek se v říjnu meziročně zvýšila o 12,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,2 procenta, tuzemské zakázky vzrostly o 8,1 procenta.

Na říjnovém růstu českého průmyslu se podílela téměř všechna odvětví. "Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, která po dvou měsících poklesu vzrostla o 8,4 procenta," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského však  příliš vysoká koncentrace automobilového sektoru, kterému celý tento rok viditelně dochází dech, průmysl brzdí. Stojí za tím kombinace nasycené poptávky a regulatorních problémů.

"Pro celý rok 2018 očekáváme, že průměrný růst průmyslové výroby zůstane pod čtyřmi procenty. Ačkoli jde o téměř poloviční výkon ve srovnání s předchozím rokem, lze stále hovořit o solidním tempu," uzavřel.

Dařilo se firmám, které vyrábějí kovové konstrukce a kovodělné výrobky. V této oblasti ČSÚ zaznamenal růst o 9,4 procenta. Výroba elektrických zařízení posílila o 7,5 procenta.

Naopak meziroční pokles vykázala produkce těžby a dobývání, a to o 3,1 procenta. Klesla také výroba chemických látek a přípravků o 1,5 procenta a oděvů o 5,1 procenta.

Hodnota nových zakázek se v říjnu meziročně zvýšila o 12,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,2 procenta, tuzemské zakázky vzrostly o 8,1 procenta. Zakázky přibyly zejména výrobcům aut a přívěsů i producentům elektronických a optických přístrojů a počítačů. Nové zakázky klesly pouze výrobcům oděvů.

"Přestože i nové zakázky se odrazily k nejvyššímu růstu za poslední rok a půl, další okolnosti naznačují, že říjnový silný růst produkce byl spíše ojedinělý a stěží v nejbližší době opakovatelný," říká ekonom Patrik Rožumberský.

Tržby z průmyslové činnosti se v říjnu zvýšily o 9,6 procenta ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Stoupl i průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky, a to o 0,7 procenta. Průměrná hrubá mzda zaměstnanců v průmyslu vzrostla meziročně o 8,4 procenta na 33 835 korun měsíčně.

"V dynamice českého průmyslu se projevuje několik protichůdných faktorů. Nadále ji brzdí nedostatek pracovní síly i slabší poptávka z eurozóny, a to zejména po spotřebních statcích. Přesto předstihové indikátory stejně jako růst nových zakázek ukazují, že nedostatek poptávky stále nepředstavuje palčivý problém českých výrobců," říká analytička Komerční banky Monika Junickeová.

 

Právě se děje

Další zprávy