Stavebnictví v květnu zrychlilo, díky novým bytům zesílilo o desetinu

ČTK spi ČTK, spi
9. 7. 2018 9:35
Květen patřil stavebníkům. Pomohla tomu hlavně výstavba nových bytů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Stavební výroba v Česku v květnu zrychlila meziroční růst na 10,1 procenta z dubnového růstu o 7,7 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 12 procent, v inženýrském se zvýšila o pět procent. Informoval o tom Český statistický úřad. Meziměsíčně byla stavební produkce v květnu po vyloučení sezonních vlivů reálně vyšší o 3,2 procenta.

Rychlý růst oboru podpořila podle Petry Cuřínové z ČSÚ hlavně mimořádně vysoká výstavba nových bytů. "Počet zahájených bytů byl nejvyšší od září 2009, dokončené byty dohnaly dubnový výpadek a jejich počet byl o více jak polovinu vyšší než loni," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby úřadu. 

To potvrzuje i hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. "Aktivitu ve stavebním sektoru táhne primárně soukromý segment. Pozemní stavitelství si za květen meziročně polepšilo o plných dvanáct procent. Vysoké číslo jde jednak na vrub silné investiční aktivitě v korporátním sektoru, jednak se zpožděním, za kterým stojí zejména vysoká míra byrokracie, reaguje realitní trh na nebývalou poptávku po bytech," upřesňuje ekonom.

Počet zahájených bytů v květnu meziročně vzrostl o 17,3 procenta na 3 816 bytů. Počet dokončených bytů byl vyšší o 53,3 procenta, dostavělo se jich 3 487. "V rodinných domech došlo k růstu o 24,8 procenta, v bytových domech vzrostl počet dokončených bytů více než dvojnásobně," uvedli statistici.

Stavební úřady vydaly v květnu 7 565 stavebních povolení, což je meziročně o šest procent méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 27,8 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o zhruba desetinu.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v květnu meziročně snížil o 1,7 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti loňskému květnu meziročně vzrostla o 6,7 procenta na 35 983 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy