Stavebnictví se vrátilo k růstu, začalo se stavět více bytů

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
6. 8. 2014 9:51
Zatímco výstavba bytů se rozběhla, nově vydaných povolení ve srovnání s loňským rokem ubylo.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stavební výroba se po květnové stagnaci rozběhla a vrátila se k růstu, meziročně si přilepšila o 5,1 procenta. Rozbíhá se zejména výstavba bytů, kterých se v červnu začalo stavět o 45 procent více než loni. Vyplývá to ze středečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Na meziročním růstu stavebnictví se podle statistiků odrazilo i to, že letošní červen byl o jeden pracovní den delší než loňský.

V červnu se dařilo pozemnímu a inženýrskému stavitelství, kde se produkce zvýšila o 3,9, respektive 7,6 procenta. Stavební úřady ale vydaly o 1,2 procenta méně stavebních povolení než loni v červnu a klesla rovněž jejich hodnota, a to na 22,8 miliardy korun.

"Na stavebnictví se projevují větší investice ze strany státu, ale i soukromých investorů. Ti postupně oprašují své projekty, které mají připravené z předkrizových let. Jen je zpravidla mírně modifikují, aby přinesly vyšší návratnost investice," komentuje analytik Home Credit Michal Kozub. Jedná se podle něj o projekty kancelářských budov i obchodních center.

V podnicích s padesáti a více zaměstnanci se počet pracovníků zvýšil o 4,5 procenta, jejich průměrná měsíční mzda činila 28 884 korun.

Stavební výroba letos každý měsíc s výjimkou května vykazuje nárůsty, do loňského listopadu ovšem pravidelně klesala. Pokud se porovnají výsledky stavebnictví za první pololetí letošního roku se stejným obdobím roku 2008, po kterém vypukla krize, je letošní půlrok zatím o 27 procent nižší než před krizí.

 

Právě se děje

Další zprávy