Stavební výroba zpomalila meziroční růst. Na vině je málo pracovníků i zdražování

ČTK ČTK
7. 7. 2022 10:18
Český průmysl po třech měsících poklesu v květnu meziročně stoupl. Jeho produkce se reálně zvýšila o 3,3 procenta. Stavební výroba minulý měsíc zpomalila meziroční růst, když reálně vzrostla o 3,3 procenta. Za zpomalením růstu je podle odborníků nedostatek pracovníků i stoupající ceny materiálů či energií. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Průmyslové výrobě pomohl narůst produkce automobilové výroby, která meziročně vzrostla o téměř desetinu a poprvé po roce se přiblížila úrovni ze začátku roku 2021. V květnu se ale dařilo většině průmyslových odvětví. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba vyšší o 2,4 procenta.

"V květnu produkce průmyslu po několika měsících meziročně vzrostla. Významný podíl na výsledku měla výroba automobilů, kde došlo oproti loňskému roku k dílčímu zlepšení v dodávkách dílů," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka. I díky nízké srovnávací základně byla výroba motorových aut proti loňskému květnu vyšší o 9,8 procenta.

Nejvíce, zhruba o pětinu, si meziročně polepšila kožedělná výroba a výroba nábytku. Přibližně o 17 procent se proti loňskému květnu zvýšila výroba nápojů a o 15 procent výroba farmaceutických výrobků. O desetinu meziročně stoupla vedle výroby aut také papírenská a chemická výroba. V chemickém průmyslu se podle statistiků poměrně dařilo ve výrobě organických chemických látek, hnojiv a plastů v primárních formách.

Naopak výrazně meziročně klesla výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to o 28 procent. ČSÚ uvedl, že jako v dubnu to ovlivnila hlavně vysoká srovnávací základna.

Vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová doplnila, že ačkoli meziročně vzrostla v květnu většina průmyslových odvětví, nedokázal tento růst zatím zvrátit stagnační trend patrný v průběhu letošního roku.

Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o devět procent, přičemž výrazněji, o 17,2 procenta, stouply nové tuzemské zakázky. Zakázky ze zahraničí se zvýšily o 5,2 procenta. Jejich růst zbrzdila zejména výroba motorových vozidel, kde byl však meziroční pokles způsoben velmi vysokou srovnávací základnou, uvedli statistici.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se meziročně zvýšil o 0,1 procenta a jejich průměrná hrubá mzda byla proti loňskému květnu o 8,2 procenta vyšší.

Stavební výroba v Česku v květnu zpomalila meziroční růst. Reálně vzrostla o 3,3 procenta z dubnových čtyř procent. Produkce inženýrského stavitelství, tedy budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně vzrostla o 2,8 procenta. Stavební produkce stoupla i meziměsíčně, a to o 0,4 procenta.

"Stavební produkce v květnu meziročně vzrostla v obou segmentech podobným tempem a také meziměsíčně jsme po dvou měsících zaznamenali růst," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Stavební výroba v Česku roste 13. měsíc v řadě, tedy nepřetržitě od loňského května. Výkon ale v posledních měsících oslabuje. Zatímco letos v únoru stavebnictví meziročně vzrostlo o téměř 17 procent, v březnu to bylo o 8,8 procenta, v dubnu čtyři procenta a v květnu 3,3 procenta.

Za zpomalením růstu je podle odborníků hlavně nedostatek pracovníků i stoupající ceny materiálů či energií, což bude dál negativně ovlivňovat plánování a realizaci malých i velkých staveb.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 24,1 procenta, což znamená 5309 bytů. "Jedná se o nejvyšší číslo od roku 2006, kdy jsme začali s měsíčním sledováním, a růst jde plně za bytovými domy," uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,1 procenta a činil 2882 bytů.

Stavební úřady vydaly v květnu 8035 stavebních povolení, meziročně o 8,4 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 49,9 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostla o 33,1 procenta, uvedli statistici.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se pátý měsíc v roce meziročně zvýšil o 0,4 procenta, průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců podle statistiků meziročně vzrostla o 10,8 procenta.

Zahraniční obchod skončil v květnu schodkem 23,3 miliardy korun, což je meziročně o 26,4 miliardy korun horší výsledek. Vliv na to měl především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem. Zahraniční obchod letos vykazuje schodek už čtvrtý měsíc v řadě.

 

Právě se děje

Další zprávy