Stavební spořitelny půjčily za 20 let přes 641 miliard

ČTK ČTK
10. 9. 2013 14:10
Nyní mají lidé u všech pěti stavebních spořitelen naspořeno 422 miliard korun

Praha - Stavební spořitelny poskytly za dobu působení na tuzemském trhu od roku 1993 úvěry za více než 641 miliard korun. Na tiskové konferenci k 20 letům stavebního spoření v ČR o tom informovali představitelé Českomoravské stavební spořitelny.

Pro srovnání hypoteční banky za dobu působení na trhu od poloviny 90. let poskytly hypotéky za 1,39 bilionu korun.

Průměrná hodnota hypotéky ovšem byla vždy vyšší než průměrná výše úvěru ze stavebního spoření spoření. V současnosti činí průměrná hypotéka podle údajů ministerstva pro místní rozvoj zhruba dva miliony korun, zatímco úvěr ze stavebního spoření podle údajů spořitelen zhruba 600 000 korun.

Aktuálně mají podle Českomoravské stavební spořitelny lidé u všech pěti stavebních spořitelen naspořeno 422 miliard korun, tedy 16 procent všech úspor domácností. V případě netermínovaných bankovních vkladů tento poměr činí na celkových vkladech domácností 34 procent.

Samotná Českomoravská stavební spořitelna, která je z téměř 63procentním podílem na trhu jedničkou, poskytla za dobu své existence v ČR úvěry za 312 miliard korun. Zhruba 44 procent úvěrů přitom putovalo na rekonstrukci a modernizaci bydlení, zhruba třetina na koupi domu nebo bytu.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy