Stavba tří úseků karlovarské dálnice D6 by mohla začít na podzim

ČTK ČTK
30. 1. 2017 16:55
Obchvaty Lubence, Řevničova a stavba úseku Nové Strašecí - Řevničov získaly potřebné závazné stanovisko k vlivům na životní prostředí od ministerstva životního prostředí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Karlovy Vary - Tři připravované úseky dálnice D6 do Karlových Varů by se mohly začít stavět na podzim letošního roku. "Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončuje výkupy pozemků i přípravu stavebního povolení," řekl ředitel karlovarské pobočky ŘSD Lukáš Hnízdil.

Minulý týden získaly obchvaty Lubence, Řevničova a stavba úseku Nové Strašecí - Řevničov potřebné závazné stanovisko k vlivům na životní prostředí od ministerstva životního prostředí.

"Bude ještě potřeba získat verifikaci těchto úseků od ministerstva životního prostředí. Zároveň řešíme vykupování a vyvlastňování pozemků pro stavbu a připravujeme vyjádření orgánů státní správy pro stavební povolení," uvedl Hnízdil. Nejblíže má k zahájení stavby obchvat Lubence.

Stanovisko ministerstva umožní vyhnout se opakovanému posuzování vlivu staveb na životní prostředí. Ta původní se totiž dělala ještě podle starého zákona z roku 1992, tedy před vstupem Česka do Evropské unie.

Dvoukolové výběrové řízení na dodavatele stavby už začalo. V prvním kole se hodnotí kvalifikační připravenost přihlášených firem. Ty, které projdou, dostanou pak projekt a nabídnou svoji cenu zakázky.

Podle karlovarské hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) je nedostavěná D6 ostudou kraje. "Vždyť v posledních letech se nově na trase D6 postavil jen čtyřkilometrový úsek Lubenec - Bošov, přestože byla mnohokrát deklarována snaha o pokračování dostavby. Závazné stanovisko vydané ministerstvem životního prostředí posunulo všechny tři záměry zase o něco blíže k realizaci," uvedla Vildumetzová.

Během února se plánuje společná schůzka hejtmanů dotčených krajů a starostů obcí po trase D6. Na ní by se mělo mluvit o aktuálním stavu příprav na stavby. Karlovarský kraj mimo to ale jedná i o možnosti vyjmutí obchvatu Sokolova ze zpoplatněných úseků, které se nepodařilo prosadit v minulém roce do dané vyhlášky.

 

Právě se děje

Další zprávy