České nápady, co pomáhají ve světě: V Etiopii vrací lidem zrak, v Gruzii krotí dluhy

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
2. 1. 2021 17:11
Pomoc Gruzíncům v dluhové pasti, Etiopanům s očními vadami nebo nemocnicím v Bosně a Hercegovině se zdravotnickým odpadem. To jsou jen příklady některých projektů, za nimiž stojí Češi a které díky programu Challenge Fund OSN pomáhají v zemích, kde je to potřeba. České firmy nebo třeba neziskové organizace v současné době takto působí v šesti státech. Podívejte se na jejich konkrétní projekty.
Vlajka OSN
Vlajka OSN | Foto: Reuters

Svěřenecký fond Challenge Fund

Svěřenský fond Challenge Fund funguje v rámci takzvaného Cíle udržitelného rozvoje mezi Českem a Rozvojovým programem OSN (UNDP). Smyslem je přenášet české zkušenosti a inovace, například nové technologie, do vybraných zemích. V současné době jde o Bosnu a Hercegovinu, Etiopii, Gruzii, Kambodžu, Moldavsko a Zambii.

  • Projekty z Česka, které prostřednictvím svěřenského fondu spolufinancuje ministerstvo zahraničí, nachází uplatnění v tematických oblastech jako je zemědělství a rozvoj venkova nebo ekonomická transformace a rozvoj. Ne vždy za nimi stojí soukromé firmy, ale jde také třeba o univerzity či instituce veřejné správy. O peněžní podporu svěřeneckého fondu je třeba soutěžit ve výběrovém řízení. Vítězové mohou získat podporu ve výši až 40 tisíc dolarů (860 tisíc Kč).

"Těší mě zájem českých subjektů o tento program, který využívá české know-how pro podporu rozvoje ve středněpříjmových a nízkopříjmových zemích. Klíčovým aspektem je schopnost odpovědět na specifické potřeby dané země, proto je program tak úspěšný," uvedl v minulosti k fungování fondu ministr zahraničí Tomáš Petříček.

 

Právě se děje

Další zprávy