Tohle jsou špičky architektury. Ve Stavbě roku uspěla plavecká hala i poutní areál

Tohle jsou špičky architektury. Ve Stavbě roku uspěla plavecká hala i poutní areál
Ocenění si odnesla rekonstrukce objektu Bubenská 1 v Praze 7. Autorem je Marek Tichý a spoluautorky Pavla Brůžová a Jana Kořínková. Projektanty jsou TaK Architects a Aed Project a investorem je Bubenská 1 (CPI Property Group). Titul Stavba roku 2021 byl udělen za dokonale provedenou obnovu a rehabilitaci Paláce elektrických podniků, která je oslavou výjimečné původní architektury a navrácení objektu do jeho původní podoby, včetně zapojení do urbanistické struktury této části Prahy.
Cenu získala i obnova poutního areálu ve Staré Boleslavi - Mariánská zóna. Projektantem je Projektový ateliér pro architekturu a pozemní stavby, spol. s r. o., a investorem Kolegiátní kapitula sv. Kosmy a Damiána. Objekt se dostal mezi vítězné projekty za výjimečně zdařilou a citlivou, rozsáhlou obnovu nejstaršího českého mariánského poutního místa a výstavního prostoru Paladia země české, s důrazem na jeho unikátní památkovou hodnotu.
Dalším výhercem v soutěži Stavba roku 2021 je Městská plavecká hala Louny. Autory jsou David Kudla, Filip Malý a Monika Dorňáková. Projektantem je dkarchitekti a investorem město Louny. Stavba si titul vysloužila za citlivou a moderní architekturu, v podobě elegantního zkoseného černého krystalu, i vlastní realizaci objektu městské plavecké haly, a to z hlediska funkčního uspořádání, materiálového řešení i kvality provedení realizace stavby, včetně detailů.
Voliéra La Pampa v Zoo Ostrava si odnesla cenu veřejnosti. Autory jsou Michal Šourek, Pavel Hřebecký, Adéla Macháčková a Martin Studnička. Projektanty jsou AU plan a Carl Stahl & spol a investorem je Zoologická zahrada Ostrava, příspěvková organizace. Nominace byla udělena elegantnímu, lehkému a vzdušnému tvarosloví voliéry, které tvoří na míru navržená nosná konstrukce promyšleného systému sloupů a táhel, založených na mikropilotech. Na nosný systém navazují zdánlivě levitující, téměř neviditelné stěny a zastřešení tvořené nerezovou splétanou sítí.
Foto: Stavba roku
Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 19. 10. 2021 10:42
Prestižní architektonická soutěž Stavba roku zná své vítěze. O ceny v 29. ročníku akce, jejímž hlavním organizátorem je Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, bojovalo třiatřicet projektů. Mezi výherce, kterých je celkem deset, se dostala třeba městská plavecká hala Louny nebo logistické centrum Lidlu v Buštěhradě. Podívejte se, jaké další stavby si odnesly ocenění, i na ostatní nominandy.

"Ve Stavbě roku v letošním roce opět nejde o kvantitu, ale jde hlavně o kvalitu a vysokou úroveň všech přihlášených," uvedl předseda správní rady Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a předseda rady programu Stavba roku Jan Fibiger. Podle něj se také ukázalo jako zcela nezbytné, aby porota, která stavby hodnotí, všechny přihlášené projekty osobně navštívila. 

Podle Fibigera má díky soutěži odborná porota i široká veřejnost možnost seznámit se s absolutní špičkou stavitelského umění a architektury.

Do soutěže se tradičně mohli zapojit i lidé, kterým bylo umožněno od 1. července hlasovat pro svého favorita na stránkách stavbaroku.cz. Letos přišlo celkem 107 731 hlasů, asi o 70 tisíc méně než loni. V ceně veřejnosti soutěžily všechny přihlášené stavby, nejen nominované projekty. Celkem se tento rok přihlásilo 92 projektů. U lidí zvítězila Voliéra La Pampa v Zoo Ostrava.

Organizátoři rozdali ceny v pondělí večer. Přihlášená, nominovaná i oceněná díla Stavby roku 2021 budou poté k vidění na výstavách, veletrzích a při dalších příležitostech v Česku i v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy