Toto jsou Stavby roku 2014. Prohlédněte si vítězné projekty

Toto jsou Stavby roku 2014. Prohlédněte si vítězné projekty
Titul Stavba roku 2014 v hlavní kategorii získalo brněnské vědecké centrum CEITEC - Středoevropský technologický institut. Projekt architektů z firmy A Plus je součástí kampusu Masarykovy univerzity.
Porotci ocenili i zrekonstruovanou lanovou dráhu na Sněžku. Rekonstrukce trvala od začátku září 2011, úplně zprovozněna byla na začátku letošního roku. Na stavbě spolupracovala společnost BAK z Trutnova s italskou lanovkářskou firmou Leitner. Akce přišla na 311 milionů korun, přičemž většinu pokryly dotace z Evropské unie.
Ocenění Stavba roku 2014 si odnesl také šetrný rodinný dům „LF". Novostavba je pokryta fotovoltaickými panely, systém vytápění podporuje tepelné čerpadlo. Porotce zaujalo i to, že interiér domu je zpracovaný z převážně přírodních materiálů. Autorem projektu byl architekt Stanislav Fiala.
Stavbou roku 2014 je i Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. Unikátnost projektu, který navrhla firma Hlaváček - architekti, spočívá podle porotců v tom, že se jedná o “živé muzeum” s interaktivními prvky.
Foto: Stavba roku
Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
9. 10. 2014 18:30
Fotogalerie: Mezi vítězi najdeme rodinný dům, lanovou dráhu i výzkumné centrum.

Praha - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství v čele s architektem Janem Fibigerem udělila tituly Stavba roku 2014.

V letošním 22. ročníku se o ocenění ucházelo 58 tuzemských a pět zahraničních staveb. Porota vybírala z 15 finalistů. Letos poprvé vyhlásila i Zahraniční stavbu roku, přičemž vybírala z projektů realizovaných českou firmou v zahraničí.

Podívejte se na pětici vítězů i na další projekty oceněné ve speciálních kategoriích.

 

Právě se děje

Další zprávy