Státní správa bobtná. Berních úředníků má Česko jen o třetinu méně než vojáků

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 2. 2018 18:11
Počty státních zaměstnanců v posledních letech rychle rostou. Jen letos má přibýt 8,5 tisíce lidí placených z eráru.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Foter.com / Christian Schnettelker

Praha - Za posledních pět let přibylo v Česku více než 30 tisíc lidí, které živí stát. Celkem tak "na státním" loni pracovalo téměř 445 tisíc osob. Letos má - alespoň podle plánů schváleného státního rozpočtu - přibýt dalších 8,5 tisíce státních zaměstnanců. Na jejich platy půjde téměř o 50 miliard více než v roce 2013 - celkem 186 miliard korun. Vyplývá to ze státních závěrečných účtů zveřejňovaných ministerstvem financí.

V posledních pěti letech se tak obrátil trend: zatímco v době hospodářské krize, mezi roky 2009 až 2013, počty zaměstnanců "eráru" kvůli škrtům klesaly, od roku 2014 opět rostou. A společně s nimi i mzdové náklady. Ty navíc zvýšilo nedávné přidání učitelům, policistům nebo úředníkům. Jen od loňska se tak objem peněz pro lidi placené státem zvýšil o 24 miliard.

Z dalšího obsahu čísla
Autor fotografie: Economia

Z dalšího obsahu čísla

  • Téma čísla: Investice do bytu vynáší méně než v minulosti. Největší ranou by ale bylo zvýšení daní 
  • Investiční forum: Investice v roce 2018. Akcie rostou devátým rokem. Je už býk přestárlý?
  • Rozhovor: Žaluzie jsme vyráběli i pro papeže. Miroslav Jakubec začínal jako dělník, jeho firma dnes na stínění utrží přes miliardu korun
  • Andreji Babišovi se nedaří ovládnout ČEZ, tak mu chce alespoň zrušit výjimku z registru smluv
  • Miliardář Tomáš Krsek přivádí do Prahy vizionáře
  • Investoři se přestali bát, "index strachu" je nyní připravil o peníze
  • Pojišťovny zdražují, odnáší to operativní leasing. Měsíční splátky se zvyšují až o tisíce korun.
  • Únor 1948: Převrat, který vlastně žádným převratem nebyl
  • Ze světa práva: Nový daňový balíček má snížit daně zaměstnancům, firmy naopak zaplatí více
  • Moje technologie: Technologie stírají hranice mezi soukromým a pracovním časem, říká personalista Petr Vidmar
  • Auto: BMW 6 Gran Turismo: Když chce ředitel na víkend s rodinou

Největší skupinu zaměstnanců eráru představují učitelé, celkem jich má letos v českých školách pracovat přes 233 tisíc. Na dalších místech co do počtu figurují policisté (více než 40 tisíc) a vojáci z povolání (bezmála 25 tisíc). A například na finančních úřadech pracuje více než 16,3 tisíce úředníků.

Neplatí však oblíbený mýtus, že za bobtnáním státní správy stojí především nabírání nových úředníků. Těch je sice napříč ministerstvy a dalšími centrálními úřady zaměstnáno podle služebního zákona zhruba 68 tisíc, nejvíce se ovšem v posledních pěti letech rozšířily řady zaměstnanců právě ve školství, armádě a policii. Bez zajímavosti ale není ani posilování finančních úřadů - výběrčích daní přibylo od roku 2013 bezmála 1,5 tisíce.

Státní zaměstnanci ovšem nejsou jedinou skupinou lidí placených z veřejných peněz. Vedle nich ve veřejné správě pracuje například 8,2 tisíce zaměstnanců krajských a 72,5 tisíce zaměstnanců obecních úřadů. Z rozpočtů samospráv jsou navíc placeni také zaměstnanci krajských a obecních příspěvkových organizací - tedy především škol, nemocnic, sociálních ústavů, kulturních zařízení, muzeí a podobně. Těch je podle údajů Českého statistického úřadu dalších přibližně 290 tisíc.

Započítáme-li i zhruba 160 tisíc zaměstnanců (polo)státních firem, výsledkem je téměř jeden milion lidí, kteří jsou nějakým způsobem navázáni na stát nebo jeho místní samosprávy. Zaměstnanci veřejného sektoru tak představují jednu čtvrtinu všech zaměstnanců v Česku.

Více čtěte v novém Ekonomu, který vyšel tento čtvrtek 8. února.

 

Právě se děje

Další zprávy