Státní rozpočet zatím v plusu. Daří se lépe vybírat daně

Ekonomika Ekonomika
1. 8. 2014 14:11
Dosavadnímu vývoji napomohly rovněž vyšší příjmy z Evropské unie či mimořádná aukce kmitočtů.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stát hospodařil v prvních sedmi měsících roku 2014 s přebytkem 4,5 miliardy korun. Meziročně je na tom státní rozpočet lépe o 32,1 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí.

I když se oproti loňsku zvýšily výdaje o 1,3 procenta, na výsledku se pozitivně odráží zejména meziročně vyšší inkaso celkových příjmů o 40,4 miliardy korun.

I tak ale platí, že za celý rok by měl rozpočet skončit v deficitu, který se bude blížit hranici 100 miliard korun, jak již avizoval ministr financí Andrej Babiš.

Největší podíl na meziročním nárůstu státních příjmů mělo vyšší inkaso DPH (+ 10,5 miliardy korun), stát získal více také z inkasa daně z příjmů právnických osob (+ 4,6 miliardy korun), spotřební daně z tabákových výrobků (4,3 miliardy Kč) a daně z příjmů fyzických osob (+ 4,2 miliardy).

Stát dále získal o šest miliard korun více z pojistného na sociálním zabezpečení, o 6,1 miliardy korun byly vyšší příjmy z EU a vývoji rozpočtu napomohl i jednorázový příjem 8,5 miliardy korun z mimořádné aukce kmitočtů Českého telekomunikačního úřadu.

Na DPH stát vybral 138 miliard

Celkové inkaso DPH ke konci července stouplo meziročně o více než osm procent na 137,6 miliardy korun. Plány ministerstva financí přitom počítají ve srovnání s loňským schváleným rozpočtem s růstem inkasa DPH o 2,3 procenta.

"Inkaso roku 2014 je částečně pozitivně ovlivněno nevyplacením nadměrných odpočtů DPH v rámci zahájení postupu k odstranění pochybností správcem daně u některých subjektů ke konci roku 2013. Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami," uvedlo ministerstvo.

Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 8,3 miliardy korun na 665,8 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal z rozpočtu ke konci července 238,5 miliardy korun, což je meziroční růst o 7,5 miliardy korun.

Babiš: musíme investovat

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun, pro příští rok vláda navrhuje stomiliardový deficit. Loni stát hospodařil se schodkem ve výši 81 miliard korun.

Ministr financí Andrej Babiš na začátku července agentuře Reuters řekl, že i když je zatím rozpočet v mírném plusu, na konci roku bude v deficitu 100 miliard korun, tedy deset procent pod plánovaným cílem.

"Zdědili jsme přidušenou spotřebu. Lidé se báli utrácet. Musíme investovat, musíme dokončit infrastrukturu. To má zásadní vliv na život lidí, na obchod, na všechno," řekl Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy