Nejlepší lednový výsledek v historii, hlásí ministerstvo financí. Státnímu rozpočtu pomohly fondy EU

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 1. 2. 2016 14:23
V lednu hospodařil český stát s doposud rekordním přebytkem ve výši 45,9 miliardy korun. První měsíc v roce ale málo vypovídá o trendech celého roku, dodává ekonom. Celkové příjmy státního rozpočtu rostly o 13,4 procenta na 14,8 miliardy korun, evropské fondy se na tomto růstu podílely z 12,8 miliardy. Pro celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun. V roce 2015 Česko hospodařilo se schodkem 62,8 miliardy korun, což bylo o 37,2 miliardy méně, než bylo schváleno.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V lednu hospodařil český stát s doposud rekordním přebytkem ve výši 45,9 miliardy korun. Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly 125,9 miliardy koruny, celkové výdaje 80 miliard korun.

"První letošní měsíc byl z hlediska hospodaření státu úspěšný, leden ale málo vypovídá o trendech celého roku. Přebytek rozpočtu dosáhl výše obdobné rokům 2013 a 2014, zatímco loňský leden byl o něco slabší," komentuje lednová data Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

K rekordu opět hlavní měrou pomohly evropské fondy. Celkové příjmy státního rozpočtu rostly o 13,4 procenta na 14,8 miliardy korun, evropské fondy se na tomto růstu podílely z 12,8 miliardy.

Daňové příjmy stouply o dvě miliardy. Inkaso DPH však meziročně kleslo o 0,6 procenta na 28,2 miliardy. Ministerstvo financí ale zůstává ohledně dalšího výběru této klíčové daně optimistické, zvláště s ohledem na zavedení dvou novinek, které mají k vyššímu výběru pomoci.

"Lze očekávat, že v průběhu roku pozitivně ovlivní inkaso DPH zavedení kontrolního hlášení a posléze i elektronická evidence tržeb," uvedl Michal Žurovec, mluvčí ministerstva.

"Na straně výdajů zaujme takřka nulová investiční aktivita státu, která kontrastuje s mnohem živějším vstupem do loňského roku," dodává k aktuální statistice Sobíšek.

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky včetně důchodů. Ke konci ledna na ně z rozpočtu putovalo 36,6 miliardy korun, tedy stejně jako loni v lednu. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky za 515,8 miliardy korun.

Pro celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun. V roce 2015 Česko hospodařilo se schodkem 62,8 miliardy korun, což bylo o 37,2 miliardy méně, než bylo schváleno.

 

Právě se děje

Další zprávy