Státní rozpočet je opět ve schodku, zatím 15 miliard korun

ČTK ČTK
1. 9. 2014 14:23
Deficit za celý letošní rok má podle plánu dosáhnout 112 miliard, podle premiéra a ministra financí ale bude "jen" 90 miliard.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní rozpočet skončil ke konci srpna ve schodku 14,8 miliardy korun, zatímco v červenci byl v přebytku 4,5 miliardy korun. Loni ke konci srpna byl deficit 36,2 miliardy korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Státní pokladna byla letos v minusu zatím jen ke konci května.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš již ale uvedli, že schodek bude zhruba 90 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 35,8 miliardy na 739,3 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 23,4 miliardy korun na 365,8 miliardy korun.

Proti daňovým únikům

Inkaso DPH ke konci srpna stouplo meziročně o více než sedm procent na 151,9 miliardy korun. Plány ministerstva financí počítají ve srovnání s loňským schváleným rozpočtem s růstem inkasa DPH o 2,3 procenta. Letošní inkaso je částečně pozitivně ovlivněno nevyplacením loňských nadměrných odpočtů DPH kvůli pochybnostem ministerstva u některých subjektů.

"Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami," uvedlo ministerstvo. Podle něj lze počítat s tím, že výběr DPH bude za celý rok lepší než plán.

Více příjmů z tabákových výrobků

Na růstu výběru spotřební daně o 3,5 miliardy na 88,2 miliardy korun se podílelo zejména inkaso daně z tabákových výrobků. To činilo 30,9 miliardy korun a meziročně vzrostlo o 2,6 miliardy korun. Relativně vysoké plnění souvisí s předzásobením tabákovými výrobky kvůli zvýšení sazeb tabákových výrobků od 1. ledna.

Výdaje rozpočtu meziročně stouply o 14,4 miliardy korun na 754,1 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal ke konci srpna 322,2 miliardy korun, což je meziroční růst o 4,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy