Státní rozpočet je po prvním měsíci zatím v přebytku přes 26 miliard korun

ČTK ČTK
1. 2. 2018 14:10
Meziročně vyšší přebytek výrazně ovlivnily prostředky z EU, které byly vyšší o 17 miliard korun. Hospodaření očištěné o evropské prostředky by skončilo přebytkem pět miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Hospodaření státního rozpočtu skončilo letos v lednu v přebytku 26,5 miliardy korun. Loni v lednu byl přebytek 9,1 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo financí.

Meziročně vyšší přebytek výrazně ovlivnily prostředky z EU, které byly vyšší o 17 miliard korun. Hospodaření rozpočtu očištěné o evropské prostředky by skončilo přebytkem pět miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu stouply o 8,9 procenta na 105,7 miliardy korun. Relativně vysoký meziroční růst podle ministerstva ovlivnily hlavně transfery obcím a krajům podle zákona o sociálních službách, které byly vyšší o 3,3 miliardy korun, dotace na přímé náklady základních a středních škol a také transfery Státního zemědělského intervenčního fondu. Celkové příjmy se zvýšily o 24,5 procenta na 132,1 miliardy korun.

Inkaso DPH ve srovnání s loňským lednem stouplo o osm procent na 31,5 miliardy korun. "Negativně se do výběru DPH projeví v roce 2018 celoroční dopad přesunu novin a časopisů do druhé snížené sazby, který způsobí snížení inkasa o půl miliardy korun na úrovni veřejných rozpočtů. Negativní vliv bude mít také změna režimu DPH u provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání, kterým nově vznikl nárok na odpočet," uvedlo ministerstvo.

Na spotřební dani stát vybral v lednu o 7,1 procenta více, celkem 13,4 miliardy korun. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení stouply o 8,8 procenta na 39,9 miliardy korun. Inkaso spotřební daně z tabákových výrobků stouplo o pětinu na pět miliard korun.

Nejvíce peněz v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládáno na sociální dávky. Ke konci ledna bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 45,8 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 3,5 procenta. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 4,8 procenta.

Schválený státní rozpočet na loňský rok počítal s deficitem 60 miliard korun, skutečný schodek za celý rok 2017 činil 6,2 miliardy korun. Pro letošek je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy