Státní propaganda za miliardy. Deset kampaní bez efektu

Státní propaganda za miliardy. Deset kampaní bez efektu
Značka Klasa. Jedna z nejdražších státních kampaní schytala letos v létě tvrdou kritiku Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Více než miliarda korun byla vynaložena, aniž by ministerstvo zemědělství stanovilo cíle kampaní - ty je tak nemožné hodnotit. NKÚ dospěl k závěru, že se "proplýtvaly" desítky milionů korun. Ministerstvo se bránilo, že povědomí o značce Klasa se výrazně zvýšilo. "Jako jeden z největších výrobců reálný pozitivní dopad nevidím," tvrdí ale šéf společnosti Hamé Martin Štrupl.
Vína z Moravy, vína z Čech. Kampaň za 249 milionů korun, přesvědčující konzumenty vína, aby místo zahraničních značek upřednostňovali domácí, je třetí v "triptychu" nedávno kritizovaném NKÚ. Kontrolorům vadilo, že v prvních letech kampaně Vinařský fond nevyhlašoval zadávací řízení. V roce 2009 vinaři navázali na spolupráci s agenturou, jež kampaň měla na starost v předchozích letech, aniž by s ní uzavřeli písemnou smlouvu o prodloužení kampaně. Neobtěžovali se ani se zadáním cílů kampaně - a tak mezi ně zařadili "zvýšení hrdosti u vinařů či dosažení co největšího počtu ochutnávek".
Ryba domácí. Reklamní kampaň, jejímž výsledkem je pokles prodejů propagované komodity, by v soukromé firmě měla tvrdé důsledky. Ne tak v případě státu, kde podpora prodeje domácích sladkovodních ryb vyústila podle NKÚ k propadu spotřeby. Kampaň kritizovala od počátku i opozice, která obviňovala tehdejšího ministra zemědělství Petra Gandaloviče, že zakázku "přihrál" agentuře Dorland, údajně napojené na ODS a Marka Dalíka. V každém případě podle NKÚ během kampaně docházelo k plýtvání penězi, vypisovala se podivná výběrová řízení, nebyly stanoveny přesné cíle. Dorland se brání, že prodeje kaprů a dalších ryb díky kampani vzrostly. Její údaje od rybářského svazu jsou ale odlišné od dat Českého statistického úřadu, který od roku 2009 sleduje postupný pokles spotřeby. Úsměvným výstřelkem kampaně byla krizová linka pro hlášení zpráv o závadném rybím mase. Prakticky nikdo ji nevyužíval, a cena jednoho hovoru tak v průměru vyšla na devět tisíc korun.
Drastické záběry ve spotech kampaně "Nemyslíš, zaplatíš" měly vychovávat české řidiče a ukázat jim následky nezodpovědného chování za volantem. Přestože si kampaň získala velký ohlas, její skutečné efekty jsou nejisté. Ministerstvo dopravy se chlubilo, že zachránila desítky lidských životů na silnicích, toto tvrzení je ale sporné. V letech 2009 a 2010, kdy se kampaň za 150 milionů korun uskutečnila, sice došlo ke snížení počtu lidí usmrcených při dopravních nehodách o více než dvě stovky. Počet nicméně klesal už od roku 2007, tedy ještě před spuštěním kampaně, a to přibližně stejným tempem jako v době vysílání spotů.
Foto: Externí
2. 9. 2014 6:35
Reklamní kampaně typu Ryba domácí byly nejen zbytečně drahé, ale také neúčinné. Týdeník Ekonom vybral deset nejméně úspěšných.
 

Právě se děje

Další zprávy