Státní pojišťovna EGAP loni prohloubila ztrátu na téměř tři miliardy korun

ČTK ČTK
9. 4. 2018 16:57
Loni pojišťovna uzavřela pojistné obchody za 43,5 miliardy korun, meziročně o třetinu víc. Předepsané hrubé pojistné činilo 951,5 milionu korun.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Praha - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) loni prohloubila ztrátu na 2,9 miliardy korun, zejména v důsledku nutnosti dodatečné tvorby rezerv na pojistné události. V roce 2016 EGAP prodělal 1,25 miliardy korun.

Pojistné fondy pojišťovny byly doplněny o částku 2,8 miliardy korun ze státního rozpočtu. Vyplývá to ze zprávy o plnění Exportní strategie ČR 2012 až 2020, kterou minulý týden projednala vláda.

Loni pojišťovna uzavřela pojistné obchody za 43,5 miliardy korun, meziročně o třetinu víc. Předepsané hrubé pojistné činilo 951,5 milionu korun. V rámci likvidace pojistných událostí EGAP vyplatil na pojistných plněních 4,57 miliardy. Na svůj účet EGAP vymohl pohledávky za 1,37 miliardy korun.

EGAP loni podepsal celkem 133 pojistných smluv a podpořil český export ve 33 zemích. "Rok 2017 hodnotím po obchodní stránce jako velmi vydařený a jsem rád, že jsme stejně jako loni pomohli exportérům ve více než třech desítkách zemí světa," uvedl v lednu generální ředitel EGAP Jan Procházka.

Kromě Číny směřovala značná část pojištěného vývozu do Ázerbájdžánu, konkrétně 7,4 miliardy korun, a do Gruzie (5,4 miliardy korun). Téměř jedna třetina všech uzavřených obchodů se týkala automobilového průmyslu.

Státní Česká exportní banka (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost by nově měly spadat pouze pod ministerstvo financí, schválila v březnu vláda. Převod podílů předpokládá změnu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. Změny ve vlastnické struktuře ČEB také musí posoudit Česká národní banka.

Přímé náklady státního rozpočtu na obě instituce od roku 2006 činí více než 32 miliard Kč. "ČEB a EGAP jsme zdědili v žalostném stavu a je skutečně potřeba, aby byly pod jednou střechou, protože zkušenosti se čtyřmi akcionáři nejsou dobré. Takže jediným akcionářem by mělo být MF, které řídí státní rozpočet," uvedl v březnu předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO).

ČEB i EGAP se potýkají se ztrátovými obchodními případy z let 2007 až 2011, některé vyšetřuje policie. V březnu začal soud projednávat kauzu dvou bývalých manažerů EGAPu Karla Plevy a Jiřího Skuhry, obžaloba dvojici viní z porušení povinností v souvislosti s financováním výstavby cementárny ve Vietnamu.

EGAP zajišťuje podporu českého exportu pojišťováním vývozních úvěrů především do zemí mimo Evropskou unii. Stát nyní ve společnosti vykonává vlastnická práva prostřednictvím ministerstva financí, průmyslu, zemědělství a zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy