Státní dluh je nejvyšší v historii, na každého Čecha připadá už 169 tisíc korun

Jan Prokeš Jan Prokeš
21. 7. 2017 14:02
Ministerstvo financí nadále využívá příznivé situace na trhu, kdy prodávané státní pokladniční poukázky stále nabízejí záporný výnos. Krátkodobé dluhopisy mají splatnost do konce září, tedy těsně před volbami - díky tomu zřejmě ministerstvo v té době vykáže pokles dluhu.
Půjčuje si levně. (Ilustrační foto)
Půjčuje si levně. (Ilustrační foto) | Foto: Jiří Koťátko

Praha - Státní dluh České republiky zůstává nejvyšší v historii. Ke konci června dosahoval 1,789 bilionu korun, tedy přibližně o 200 milionů více než v prvním čtvrtletí. Na každého Čecha tak připadá zhruba 169 tisíc korun.

Výhodné podmínky na finančním trhu z pohledu státu trvají i po ukončení měnových intervencí ČNB, k němuž došlo 6. dubna. Od té doby prodalo ministerstvo pokladniční poukázky za více než sto miliard korun. Zahraniční investoři kupovali krátkodobé státní dluhopisy i přesto, že nadále nabízely záporný výnos. Většina z nich sází na posílení koruny, které by jim ztráty z držení dluhopisů vynahradilo.

Letos vydané pokladniční poukázky mají kromě toho, že pro stát neznamenají žádné úrokové výdaje, výhodu i ve velmi krátké době splatnosti. Ministerstvo je musí splatit do konce letošního září. "Tato strategie směřuje k tomu, že ministerstvo vykáže pokles státního dluhu na konci září, tedy těsně před volbami," říká Marek Dřímal, analytik Komerční banky.

rok státní dluh
2012 1667,6 mld. Kč
2013 1683,3 mld. Kč
2014 1663,7 mld. Kč
2015 1673 mld. Kč
2016 1613,4 mld. Kč
6/2017 1788,8 mld. Kč

Dřímal očekává, že kvůli tomu stát omezí prodej dluhopisů během léta. "Po volbách však bude muset zadlužení opět zvýšit, a to kvůli velkým splátkám státních dluhopisů a kvůli očekávanému schodku letošního rozpočtu," dodává. Pro letošní rok naplánovalo ministerstvo financí deficit 60 miliard korun.

Státní dluh, který je tvořen dluhy vlády a vzniká zejména hromaděním schodků státního rozpočtu, se prudce zvýšil v prvním čtvrtletí - o 175 miliard korun. Ministerstvo financí na začátku roku prodalo dluhopisy za více než 110 miliard s průměrným záporným výnosem 0,1 procenta ročně.

Kromě pokladničních poukázek a státních dluhopisů je dluh financován také přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. Výnosy českých dluhopisů v posledních dnech rostly. Po vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, že se blíží růst sazeb centrální banky, se výnos desetiletého českého dluhopisu vyšplhal na 1,1 procenta. Aktuální hodnota státního dluhu odpovídá přibližně 37 procentům HDP.

"Již druhým rokem využíváme emise státních pokladničních poukázek nikoli jako nástroj financování dluhu, ale jako ‎zdroj příjmů státního rozpočtu. Ke konci letošního roku plánujeme stejně jako loni, že jejich jmenovitá hodnota v oběhu nepřekročí pět miliard korun," říká náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

 

Právě se děje

Další zprávy