ČEZ chce koupit operátora Vodafone. Jasno by mělo být do léta

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 22. 2. 2021 8:42
Státem ovládaná energetická skupina ČEZ má zájem o koupi třetí největší firmy na tuzemském telekomunikačním trhu - operátora Vodafone, kterého dosud vlastní stejnojmenná globální korporace. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Za operátora by ČEZ mohl podle odhadu deníku zaplatit nižší desítky miliard korun. O ceně obě strany zatím jednají, rozhodnout by se mělo do léta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

"Už od období před 5G aukcí probíhají jednání o různých možnostech strategické spolupráce," uvedl k případnému prodeji do rukou energetické společnosti mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž odmítl věc komentovat. Na českém telekomunikačním trhu by šlo největší obchod od roku 2013, kdy PPF ovládla operátora O2.

Energetická společnost již v telekomunikacích působí, zatím je to pro ni ale okrajový byznys. Provozuje například menšího operátora ČEZ Mobil téměř se 130 tisíci klienty, který si mobilní síť pronajímá od O2. 

ČEZ loni projevil zájem o vybudování čtvrtého velkého operátora - toho chtěl docílit účastí na zmíněné státní aukci kmitočtů pro nové mobilní 5G sítě. HN v této souvislosti připomněly spekulace, že tak činí na politickou objednávku premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO), kterým mělo vadit, že se do aukce nepřihlásili velcí zájemci z ciziny. Politici to ale odmítli.

Pro Babiše je jedním z cílů zlevnění mobilních dat. Od příchodu dalšího velkého operátora si vláda slibovala zvýšení konkurence a pokles cen. Do 5G aukce však nakonec žádný nový hráč nezasáhl. ČEZ se měl z dražby předčasně stáhnout právě proto, že již vyjednával s Vodafonem. "Konzultace se vedou v Londýně s centrálou Vodafonu a trvají již zhruba od léta," uvedl zdroj HN blízký jednání.

Prodejní cenu Vodafonu lze podle HN odvodit od společnosti O2, která má zhruba pětkrát vyšší zisky než Vodafone a její tržní kapitalizace na burze činí 79 miliard korun.

V loňském finančním roce Vodafone dosáhl provozního zisku přes dvě miliardy korun bez započtení loni dokončená koupě provozovatele pevného internetu a kabelové televize UPC. Ten měl v roce 2019 provozní zisk přes půl miliardy. Podle své výroční zprávy Vodafone za UPC zaplatil 11 miliard korun.

Vodafone má v současnosti asi čtyři miliony klientů, T-Mobile 6,2 milionu a jednička na trhu O2 šest milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy