Stát začne dražit mikiny s podpisem. Peníze chce dát na obnovu energetiky na Ukrajině

Aneta Řezníčková ČTK Aneta Řezníčková, ČTK
11. 1. 2023 10:55
Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo iniciativu na podporu obnovy energetické infrastruktury na Ukrajině, která je ničena ruskou agresí. V crowdfundigové kampani a aukci bude nabízet asi 70 mikin z předsednictví ČR a EU, část z nich podepsali politici a známé osobnosti. Vybrané peníze chce úřad následně použít na nákup generátorů, teplometů a dalších technologií, které pošle na Ukrajinu.
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v mikině na podporu obnovy energetické infrastruktury na Ukrajině.
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v mikině na podporu obnovy energetické infrastruktury na Ukrajině. | Foto: MPO

Na středeční tiskové konferenci projekt představil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Odhad, kolik peněz může však ministerstvo vybrat, zatím nemá.

MPO chce využít zájmu, který podle Síkely vzbudily v tuzemsku i v zahraničí mikiny v překladu s nápisem "Svoláme tolik energetických rad, kolik bude potřeba".
MPO chce využít zájmu, který podle Síkely vzbudily v tuzemsku i v zahraničí mikiny v překladu s nápisem "Svoláme tolik energetických rad, kolik bude potřeba". | Foto: Aneta Řezníčková

"Rusko na ukrajinskou energetickou infrastrukturu opakovaně útočí raketami a drony. Jejich cílem je co nejvíce uškodit ukrajinským obyvatelům," řekl Síkela. Podle něj je v současné době zničeno přes 60 procent ukrajinské energetické infrastruktury. Více než deset milionů lidí je bez dodávek teplé vody, další část také bez elektřiny, tepla nebo pitné vody.

Ministerstvo proto chce využít zájmu, který podle Síkely vzbudily v tuzemsku i v zahraničí mikiny s nápisem We will convene as many Energy Councils as necessary (Svoláme tolik energetických rad, kolik bude potřeba), které úřad vydal v souvislosti s předsednictvím Česka v Radě EU. "Někteří ministři se s mikinami fotili pro média, třeba ministryně ze Španělska Theresa Riberaová ji představovala španělským novinářům na tiskovém briefingu. Bulharský ministr si ji oblékl přímo během jednání rady," podotkl ministr.

MPO má k dispozici zhruba 70 mikin. Část z nich už kromě Síkely podepsali premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podpis připojila také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Ministerstvo chce nyní získat další podpisy od osobností přímo na Ukrajině.

"Snažíme se získat podpis například i prezidenta Ukrajiny, pana Zelenského. Máme také slíbený podpis bývalého velvyslance v ČR Jevhena Perebyjnise," řekl Síkela. Mikiny s podpisy mají být vydraženy. Nepodepsané mikiny se stanou součástí crowdfundingové kampaně. 

Za vybrané peníze plánuje úřad nakoupit generátory, teplomety, filtrační systémy na vodu a další zařízení, které následně věnuje na Ukrajinu.

MPO už dříve ve spolupráci se Správou státních hmotných rezerv (SSHR) a společností ČEPS zajistilo devět generátorů na pomoc Ukrajině. Nejvýkonnější z nich je podle úřadu schopen vyprodukovat energii dostatečnou například pro udržení provozu menší nemocnice či zajistit dodávky vody.

 

Právě se děje

Další zprávy