Stát uspěl ve sporu s firmou Václava Fischera. Chtěla náhradu za zadržená letadla

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 9. 2017 12:00
Ve sporu šlo o zhruba 2,45 miliardy korun, které firma požadovala za dvě letadla Boeing 737 zadržená před 11 lety při konkurzu na Fischerův majetek.
Modrý boeing Václava Fischera.
Modrý boeing Václava Fischera. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uspěl v soudním sporu s německou společností Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF), ve které má většinový podíl podnikatel Václav Fischer. Informoval o tom ÚZSVM.

Ve sporu šlo o zhruba 2,45 miliardy korun, které firma požadovala za dvě dopravní letadla Boeing 737 zadržená před 11 lety při konkurzu na Fischerův majetek. Žaloba na ÚZSVM byla soudem zamítnuta.

"Věřím, že stejně jako ÚZSVM v domácím sporu uspěje i ministerstvo financí v rámci mezinárodní arbitráže se stejnou společností. Naše právní pozice je silná," uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Německá firma požaduje podobnou částku i v mezinárodní arbitráži. Proti Česku ji zahájila loni v prosinci.

AMF tvrdí, že bez náhrady přišla o obě letadla kvůli neoprávněnému prohlášení konkurzu na Fischerův majetek, kvůli dvojitému neoprávněnému zápisu letadel do konkurzní podstaty a také v důsledku finálního prodeje strojů za nízkou cenu, která odrážela jejich nedostatečnou údržbu. V arbitráži firma AMF argumentuje tím, že stát neochránil její investici do letadel a zodpovídá za selhání konkurzních soudů.

Letadla kvůli složitým soudním sporům stála téměř pět let odstavená na ruzyňském letišti. Nakonec se prodala v roce 2010 za víc než dva miliony dolarů. Podle zpráv v médiích skončily boeingy v Nigérii.

Konkurz na Fischerův majetek byl v České republice zahájen v roce 2005 poté, co o dva roky dříve vyplynuly na povrch finanční potíže Fischerových firem. Fischer s konkurzem nesouhlasil a po několika odvoláních dosáhl v roce 2008 u Nejvyššího soudu jeho zrušení. Nejvyšší soud tehdy výrok zdůvodnil tím, že na Fischerův majetek už byl dříve zahájen konkurz v Německu.

 

Právě se děje

Další zprávy