Stát půjčí těžební společnosti OKD 700 milionů korun, shodla se vláda po dlouhém jednání

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 7. 2016 23:10
Stát půjčí těžební společnosti OKD, která je v úpadku, 700 milionů korun. Peníze půjčí státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí. Záměr poskytnout půjčku kritizovala pravicová opozice. Podle ní půjde o dar.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Stát půjčí těžební společnosti OKD, která je v úpadku, 700 milionů korun. Na středečním jednání o tom rozhodla vláda. Peníze půjčí státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí.

O poskytnutí provozního úvěru informoval na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Záměr poskytnout půjčku kritizovala pravicová opozice. Podle ní půjde o dar.

"Po dlouhém jednání vlády se podařilo dosáhnout shody. Ministerstvo průmyslu bude spolupracovat s ministerstvem financí na řešení OKD," potvrdil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Podle dřívějších informací má z půjčky jít asi 400 milionů na dorovnání očekávaných výpadků v provozním kapitálu a 285 milionů korun na odkládané investice. Součástí požadavku firmy byla i rezerva na neplánované mimořádné události. Vedení OKD chtělo od státu půjčit až jednu miliardu.

"Doufáme, že se nám podaří nějakým způsobem prostřednictvím této půjčky udržet firmu v chodu a že insolvenční správce najde perspektivně nějakého lepšího a zodpovědného investora," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Mládek doplnil, že vláda ho spolu s předsedou Českého báňského úřadu Martinem Štemberkou navíc zaúkolovala, aby připravili vznik státní báňské záchranné služby. Firma je nyní dceřinou firmou OKD. "Sice není v insolvenci, ale v insolvenci je její matka, vůči které má firma pohledávku. Situace je krajně nejistá a stát by měl v takových situacích hrát významnější roli," dodal Mládek.

Materiál pro dnešní jednání vlády podotýkal, že postoj státu ve věci úvěrového financování je třeba rozhodnout před schůzí věřitelů OKD. Schůze se původně měla konat 10. srpna, soudce ji ale o den posunul.

Podle materiálu plánuje firma v případě reorganizace, kterou stát preferuje před konkurzem, uzavřít důl Paskov na konci letošního roku, uzavření dolu Darkov pak má následovat v roce 2017, důl Lazy v roce 2018, důl ČSA v roce 2021 a doly ČSM v roce 2023. Provozní úvěr by měl být splacen do okamžiku ukončení případné reorganizace.

OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, potýká se s nedostatkem hotovosti. Dluží víc než 17 miliard korun, závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard. V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Z údajů v insolvenčním rejstříku vyplývá, že insolvenční správce OKD Lee Louda neuznal mimo jiné dvě pohledávky největšího věřitele OKD, banky Citibank, dohromady za více než deset miliard korun. Popřel také platnost takzvané podmíněné pohledávky celkem za 1,888 miliardy korun, kterou přihlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jediným akcionářem podniku Prisko se stal stát zastoupený ministerstvem financí od 1. ledna 2008. Přešly na něj majetkové účasti vlastněné Českou konsolidační agenturou.

 

Právě se děje

Další zprávy