Stát kvůli koronaviru odloží termín pro daňová přiznání. Chce ulevit malým firmám

Aktualizováno 11. 3. 2020 17:27
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se chystá posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmů a úhradu daně drobným podnikatelům a fyzickým osobám o tři měsíce. Dodala, že tak chce ulevit drobným podnikatelům a malým firmám v situaci související s šířením koronaviru.
Ministryně financí Alena Schillerová
Ministryně financí Alena Schillerová | Foto: Ludvík Hradilek

První termín pro odevzdání daňového přiznání a úhradu daně je 1. dubna. V případě využití služeb daňového poradce je to 1. červenec.

"Navrhnu odložení přiznání daně z příjmu. Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně správních poplatků, což je v mé kompetenci. Ráda bych stabilizační balíček představila příští týden," uvedla ministryně.

Ohlášené opatření je podle partnera poradenské společnosti Apogeo Jiřího Žežulky logickým a správným krokem. Podle něj lze očekávat, že MF vydá rozhodnutí o plošném prominutí sankce za pozdní podání a úroku z prodlení s úhradou daně a Generální finanční ředitelství upraví pokyn k individuálnímu prominutí penále a úroku tak, aby zohlednil komplikace způsobené koronavirem. "Uprostřed nejistoty představuje tento krok alespoň nějaký záchytný bod," uvedl Žežulka.

Dále Schillerová připravuje balíček opatření ohledně spuštění třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET) od prvního května. Ta by se měla týkat všech podnikatelských činností, které dosud tržby neevidovaly. Podle ministryně sice není možné ze zákona odložit start třetí a čtvrté vlny EET, MF se ale podle ní může zavázat, že kontrolní činnost ze strany finanční a celní správy bude po dobu tří měsíců benevolentní a že nebudou padat sankce.

"Nemohu tedy zastavit to, aby se podnikatelé k EET certifikovali a žádali o autentizační údaje. Ale když o ně požádají později, tak sankce nebude. Ale sankce by byla, kdyby neevidovali nebo neměli pokladní zařízení," uvedla Schillerová.

K prvnímu březnovému týdnu si o autentizační údaje k EET zažádalo deset procent živnostníků. Jde o 30 000 z celkového počtu 300 000 živnostníků, kteří musí EET od 1. května mít, sdělila již dříve finanční správa.

Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti. Podle dostupných informací je do EET zapojeno 195 000 podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 13,6 miliardy účtenek.

Na schůzce s podnikatelskými svazy ve čtvrtek chce Schillerová také řešit otázku splatnosti daně z přidané hodnoty a platbu sociálního pojištění. DPH za únor je splatná 25. března, a proto se musí tato otázka podle Schillerové vyřešit rychle. Podnikatelé podle ní požadují i odložení splatnosti sociálního pojištění. To je ovšem v kompetenci ministerstva práce a sociálních věcí a podle Schillerové zatím není jasné, zda je odklad ze zákona možný.

"Mám kontury stabilizačního balíčku a chci ho projednat ve čtvrtek se zástupci podnikatelů a komor, abych vyslechla jejich názory a zvážila je. A poté jej příští týden představím," uvedla ministryně.

Video: Na co máte nárok, když musíte být se školáky doma? Radí expertka na pracovní právo

Zákoník práce umožňuje vzít si ošetřovné, stačí vyplnit formulář, který vydá a potvrdí škola, říká advokátka Hana Gawlasová. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy