Stát obdržel bezpečnostní dotazníky od uchazečů na stavbu Dukovan. Nyní je vyhodnotí

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 11. 2021 14:26
Stát obdržel všechny tři bezpečnostní dotazníky od uchazečů o stavbu nového jaderného bloku v elektrárně v Dukovanech, uvedl v sobotu na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Dotazníky se budou nyní vyhodnocovat, stát následně udělí souhlas se zahájením tendru.
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO)
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) | Foto: Jakub Plíhal

"Další jaderný úkol splněn. Bezpečnostní posouzení tří uchazečů na Dukovany II jde podle plánu, všechny dotazníky dorazily, poslední včera. Začíná probíhat jejich vyhodnocení, poté už jen souhlas státu se zahájením tendru. Dukovany připraveny, následovat musí Temelín," uvedl Havlíček.

Bezpečnostní posouzení měly zaslat francouzská EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP, čas měly do konce listopadu. Cílem bezpečnostního posouzení je zhodnotit všechny potenciální dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů.

Jde především o vyjasnění vlastnické struktury, dodavatelského řetězce, vazeb dotčených subjektů se státem, problémy s realizací projektů, obvinění a jiné problémy v projektech jaderných zdrojů, transfer technologií a know-how a další. Bezpečnostní posouzení zahájil ČEZ v červnu. Podle předpokladů bezpečnostní dotazník tehdy neobdržela ruská společnost Rosatom a čínská společnost CGN, které se česká vláda rozhodla do chystaného tendru nepozvat.

Nový jaderný blok v Dukovanech bude zřejmě plně financovat stát. V současných cenách by podle dřívějších informací měl stát zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun), někteří experti ale upozorňují na to, že cena bude vyšší. Zcela nekonkurenceschopná je jaderná energetika podle ekologických organizací.

 

Právě se děje

Další zprávy