Stát nezvyšoval mýtné o inflaci. Přichází tím o miliardy

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 10. 2014 14:07
Ministerstvo připravuje návrh nových cen. Kdyby v minulosti ceny rostly, vybral by stát letos o pět miliard více.
Mýtná brána.
Mýtná brána. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud by stát mýtné sazby pro kamiony pravidelně zvyšoval o inflaci, mohl výběr mýtného za rok 2014 na jeho konci dosáhnout 14 miliard korun. To je o pět miliard více, než jaký je aktuální předpoklad pro letošní rok. Vyplývá to z propočtů poradenské společnosti Inoxive.

Další miliardy navíc by stát získal, pokud by rezignoval na ekologickou politiku a nezvýhodnil vozidla s nižšími emisemi splňující normu Euro 5. Celkem by stát při součtu obou zmíněných faktorů mezi roky 2007 až 2016 vydělal navíc 28 miliard korun, uvedla firma.

Této kategorie se netýkalo dvojí zdražení mýtných sazeb, které méně ekologickým vozidlům opakovaně zvýšilo sazby v průměru o čtvrtinu. Mimo jiné kvůli tomu počet nejekologičtějších kamionů na tuzemských dálnicích výrazně roste a tato kategorie už tvoří 60 procent všech zpoplatněných pohybů po tuzemské síti, uvedla společnost.

"Pokud by byly odstraněny výhody pro kamiony Euro 5 v tom velkém rozsahu, jak byly zavedeny v letech 2011 a 2012, tak bychom se v roce 2016 mohli dostat na výběr téměř ke 13 miliardám korun," uvedl Ondřej Zaoral z Inoxive. 

O zvýšení sazeb pro kategorii Euro 5 uvažovalo ministerstvo už loni, narazilo ale na odpor dopravců, kteří argumentovali závazkem exministra Víta Bárty tento tarif nezvyšovat. Úřad nicméně upozornil, že chce sazby skokově zvednout pouze o inflaci za předchozí roky, kdy tento vliv do tarifů nezapočítával.

Sazby pro majitele vozidel Euro 5 tak po čtyřech letech vzrostou od nového roku, kdy ministerstvo plánuje jejich zvýšení o téměř deset procent. O něco méně by měly stoupnout sazby u vozidel s méně ekologickými motory a až o 30 procent u autobusů. Ty ale od roku 2011 mají cenově zvýhodněnou kategorii a platí výrazně méně než kamiony.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá na zhruba 1350 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy. Mýtné platí od roku 2007 vozidla nad 12 tun a od roku 2010 také vozy nad 3,5 tuny.

 

Právě se děje

Další zprávy