Byly jich tisíce, teď zmizela poslední. S telefonní budkou v Hlubyni se lidé i fotili

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 17. 6. 2021 15:17
V Česku definitivně skončila éra telefonních budek. Dělníci v Hlubyni na Příbramsku tento čtvrtek odstranili poslední budku v zemi. Stát veřejné telefonní budky přestal dotovat a operátor O2 už dříve avizoval, že je v takovém případě neplánuje dál provozovat. V dobách jejich největší slávy jich přitom bylo po Česku rozeseto přes 30 tisíc. Prohlédněte si fenomén mizející v propadlišti dějin.
Foto: Vojtěch Marek

Kde a proč platil stát za budky

Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) loni rozhodla, že stát budky přestane dotovat. Operátor O2 oznámil, že je v takovém případě nebude dál provozovat.

ČTÚ každý rok stanovoval parametry pro velikost obce, ve které by alespoň jedna budka měla být. Dalším důvodem pro povinnost umístění budky byl slabý mobilní signál.

Zatímco do roku 2019 byl veřejný telefonní automat povinně v každé obci do 400 obyvatel, loni se povinnost vztahovala už jen na obce do 200 obyvatel. Jeden automat stát dotoval zhruba 9000 korunami ročně.

Společnost O2 také už dříve zrušila 2750 telefonních automatů, které provozovala komerčně mimo takzvanou univerzální službu, tedy bez dotace státu. Přístroje i budky dodavatelská společnost postupně demontovala a zajistila jejich ekologickou likvidaci.

Kromě klesajícího počtu hovorů jsou podle operátora dalším důvodem k rušení vysoké nároky na údržbu a boj s vandalismem. Výnosy z volání by podle něj ani zdaleka nepokryly náklady na údržbu a provoz.

 

Právě se děje

Další zprávy