Stát nabírá 300 úředníků na boj s nezaměstnaností

ČTK ČTK
23. 9. 2013 15:32
Úřady práce začaly nabírat nové úředníky, do konce roku by jich mělo být 319
Foto: Jan Langer

Praha - Úřady práce začaly nabírat nové úředníky. Do konce roku by je mělo posílit 319 pracovníků. Další se začnou přijímat od ledna. Celkem má nastoupit 700 lidí.

Nábor posil schválila koncem července vláda. Noví úředníci by se měli víc zaměřovat na pomoc nezaměstnaným a zprostředkování práce. Celkem by měl pak úřad práce mít kolem 9000 zaměstnanců.

"Zájem o tato místa je veliký. Dosud se přihlásilo asi 2700 uchazečů. V některých regionech už noví lidé zčásti nastoupili, v jiných probíhají výběrová řízení," uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková. Podle ní největší zájem o post na úřadu práce mají nezaměstnaní absolventi a lidé nad 50 let. Většinu posil zatím ale tvoří přeřazení úředníci. Na jejich dosavadní místa se pak mohou dostat zájemci "z venku", podotkla Beránková.

Upřesnila, že úřadům nejvíc chybí referenti a referentky zaměstnanosti a pro vyplácení dávek. Rozmístění nových pracovníků do jednotlivých regionů se řídí tamní mírou nezaměstnanosti a také počtem firem i klientů, kteří měsíčně evidencí projdou. Roli hraje rozloha oblasti a závažnost problémů, které v ní jsou.

Strukturu úřadů práce proměnila od dubna 2011 reforma tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Jeden "superúřad" zastřešil krajské pobočky s kontaktními místy po republice. Od loňska se úřady přestaly věnovat jen zaměstnanosti a začaly vyplácet i dávky.

Generální ředitelka Marie Bílková už dřív řekla, že právě na vyplácení peněz od státu se soustředila největší pozornost, přestože lidí bez práce kvůli krizi přibývalo. Do popředí chtěla proto zase dostat agendu zaměstnanosti. S tímto plánem počítala už bývalá ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09), dokončil ho její nástupce František Koníček.

Letos přijaté úředníky zaplatí ministerstvo práce ze svého rozpočtu. Podle dřívějších informací by to mělo stát 49 milionů korun. Dalších zhruba 380 lidí, kteří nastoupí příští rok, už nyní s úřady podle Beránkové spolupracuje na různých projektech. Na nové zaměstnance by ministerstvo práce pro rok 2014, 2015 i 2016 chtělo do rozpočtu získat navíc 320 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy