Stát může odkoupit dluhy OKD nebo založit společnou firmu, řekl Babiš

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 4. 2016 13:46
Ministr financí bude spolu s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) informovat vládu o aktuální situaci v OKD a možnostech řešení. Konkrétní rozhodnutí ale dnes vláda přijímat nebude. Těžební společnost OKD je přes úsporná opatření ztrátová, hrozí uzavírání dolů a propouštění. Nyní v ní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních zaměstnanců.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Mezi varianty řešení situace černouhelné společnosti OKD patří odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti New World Resources (NWR) státem nebo teoreticky i společná firma či jiná participace mezi oběma stranami. Řekl to ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Babiš dnes bude spolu s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) informovat ostatní ministry o aktuální situaci v OKD a možnostech řešení. Konkrétní návrhy podle Babiše ale nepředloží, vláda proto dnes prozatím žádné řešení přijímat nebude.

"Doporučil bych variantu, aby se firma očistila od všech svých závazků a dlouhodobých smluv, které pravděpodobně nejsou výhodné," řekl dnes Babiš, s tím, že tato varianta je nejlepší za podmínky, že firma bude funkční a bude fungovat dál.

"Akcie (NWR) nemají žádnou hodnotu a dluhy minimální," dodal k variantě odkupu dluhů a akcií ze strany státu. Mládek přitom dříve několikrát zopakoval, že vláda je připravena se podílet na opatřeních na pomoc propouštěným horníkům, neplánuje ale veřejnou podporu pro OKD.

Na začátku března odhadli analytici oslovení ČTK současnou tržní hodnotu NWR kolem 500 milionů korun. Proti roku 2008, kdy se začala obchodovat na pražské a londýnské burze jde o zanedbatelnou částku. Například analytik Fio banky Jan Raška uvedl, že akcie NWR vstupovala v roce 2008 na burzu za cenu 425 korun, což tehdy oceňovalo společnost na zhruba 110 miliard korun. V současnosti se akcie NWR prodávají kolem 15 haléřů za kus.

Krach by stát přišel na 33 miliard

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík poslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a vládě dopis, ve kterém je požádal o účinnou a rychlou pomoc při řešení sociálních dopadů na zaměstnance. "Situace v OKD začíná být kritická. Podle dostupných informací budeme mít obrovské problémy se zajištěním financí," řekl Pytlík. Situace ve firmě se podle něj zhoršila nejvíce na Dole Paskov. "Razantní snížení ražeb v tomto dole je neodvratným signálem ukončení těžby," uvedl Pytlík.

Babiš a Mládek na konci března jednali se zástupci nového vlastníka NWR, kterým je skupina Ad Hoc Group (AHG). Podle Mládka se tehdy mluvilo o parametrech restrukturalizace OKD a podmínkách a míře účasti české vlády na tomto procesu. Hospodářské noviny dnes upozornily na studii, kterou si AHG nechala zpracovat od poradenské firmy Deloitte. Podle ní by v případě krachu OKD dopady na státní rozpočet činily v příštích šesti letech 33 miliard korun.

Firma OKD je ztrátová i přes úsporná opatření, hrozí uzavírání dolů a propouštění. V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních zaměstnanců. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích.

NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun (223 milionů eur) z asi 567 milionů Kč (21 milionů eur) o rok dřív. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků také dopady vysokého dluhu firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy