Stát hospodaří s přebytkem a nejlépe za posledních osm let

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 1. 7. 2014 17:30
Ke konci června hlásí ministerstvo financí přebytek rozpočtu ve výši 1,5 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V polovině letošního roku hospodaří stát s mírným přebytkem ve výši 1,5 miliardy korun. Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly ke konci června 589,1 miliardy korun, celkové výdaje 587,6 miliardy korun. Za stejné období loňského roku bylo hospodaření státu v minusu 31,5 miliardy.

„Na letošním výsledku se pozitivně odráží zejména meziročně vyšší inkaso celkových příjmů o 39,2 miliardy korun,“ říká Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva financí.

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že výsledek je nejlepší za posledních osm let. "Ostatně i v předchozích měsících byl vývoj rozpočtu příznivější, a to především díky rychlejšímu růstu ekonomiky projevujícím se dynamičtějším nárůstem rozpočtových příjmů," uvedl.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. "Druhé pololetí sice bývá ve znamení vyšších výdajů, avšak díky nižšímu tlaku v oblasti sociálních výdajů by se mohlo podařit stlačit deficit i pod 80 miliard," říká Dufek.

Lepší výběr daní i mimořádný příjem

Příjmy z inkasa DPH vzrostly meziročně o 7,3 miliardy korun (celkem 111,5 miliardy), na spotřební dani z tabákových výrobků se vybralo o 5,1 miliardy korun více (celkem 27,6 miliardy).

O čtyři miliardy více zaplatily firmy na dani z příjmů (celkem 50,7 miliardy), fyzické osoby zaplatily na stejné dani o 3,8 miliardy více (celkem 45,3 miliardy). Z pojistného na sociální zabezpečení vybral stát o 4,4 miliardy více (celkem 188, 6 miliardy).

Výrazně státní kase v porovnání s loňským rokem pomohly také příjmy z EU, které vzrostly o devět miliard korun na celkových 54 miliard. Do přebytku rozpočtu pomohly i mimořádné příjmy z aukce kmitočtů, za které operátoři zaplatili celkem 8,5 miliardy.

Výdaje zatím rostou jen mírně

Výdaje státního rozpočtu naopak zatím vykazují jen mírný růst o 1,1 procenta. Schválený rozpočet přitom počítá s růstem o 3,7 procenta oproti loňskému roku.

Největší objem peněz v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládán na sociální dávky a důchody. K 30. červnu bylo na sociálních dávkách a důchodech vyčerpáno 239,7 miliard korun při meziročním růstu o 1,6 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy