Stát hospodaří nejlépe od roku 2007, pomáhá ekonomický růst

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 1. 9. 2015 15:14
Celkové příjmy státního rozpočtu za prvních osm měsíců letošního roku dosáhly 816,3 miliardy korun, celkové výdaje 797,3 miliardy korun. Stát hospodaří po osmi měsících roku nadále nejlépe od roku 2007, na konci srpna byl státní rozpočet v přebytku 19 miliard korun. Podle ministerstva financí je za dobrým výsledkem oživení ekonomiky, které vede k vyššímu výběru daní. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – I po osmi měsících letošního roku se ministerstvo financí může pochlubit, že stát hospodaří nejlépe od roku 2007. Ke konci srpna byl státní rozpočet v přebytku 19 miliard korun, zatímco před rokem byl v minusu takřka 15 miliard. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Podle ministerstva je za dobrým výsledkem oživení ekonomiky, které vede k vyššímu výběru daní. "Inkaso daně z příjmů právnických osob se meziročně zvýšilo o téměř 17 procent na 59,4 miliardy korun a je nejvyšší od propuknutí finanční krize v roce 2008. Oživení ekonomiky se podle analýz finanční správy projevuje ve všech regionech ČR,“ říká mluvčí úřadu Michal Žurovec.

"Je důležité, aby byl letošní nižší schodek přisouzen mimořádně příznivé situaci v ekonomice a nebyl projeden. Příští rok se podobná situace již zřejmě nebude opakovat," říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Ve druhém čtvrtletí rostl hrubý domácí produkt o 4,4 procenta, nejvíce ze zemí EU. Podle Sobíška je pravděpodobné, že schodek za celý rok 2015 skončí až o 30 miliard lépe oproti plánovaným 100 miliardám.

Příznivý výsledek hospodaření by měl podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy vládu přimět k tomu, aby uvážlivěji konstruovala svůj rozpočet na příští rok a snažila se jeho schodek stlačit výrazně níže než pod deklarovaných 70 miliard korun. "Příznivé ekonomické podmínky nemusí trvat věčně a je vhodné se právě v těchto časech snažit o redukci veřejného zadlužení," uvedl.

Ministerstvo dále zdůraznilo, že výběr klíčové daně z přidané hodnoty se poprvé v letošním roce výrazně přiblížil číslům za loňský rok. "Inkaso DPH za osm měsíců dosáhlo 151,5 miliardy korun a je již v podstatě na úrovni loňského roku i úrovni předpokládané rozpočtem, což se příznivě projeví v růstu příjmů obcí a krajů," říká Žurovec. Oproti loňsku je nyní výběr DPH už jen o 0,4 miliardy korun nižší. Ještě na konci července rozdíl dělal 2,4 miliardy.

Meziroční pokles je nadále způsoben uměle navýšenou srovnávací základnou roku 2014. V důsledku kontrolní činnosti Finanční správy v prvních měsících roku 2014 nebyly vyplaceny nadměrné odpočty DPH.

Celkové příjmy státního rozpočtu za prvních osm měsíců roku 2015 dosáhly 816,3 miliardy korun, celkové výdaje 797,3 miliardy korun. Celkové daňové příjmy vzrostly meziročně o 12,6 miliardy korun a dosáhly celkových 378,4 miliardy korun.

"Meziročně vyšší inkaso daňových příjmů bylo zaznamenáno i přes to, že příjmy státního rozpočtu roku 2015 jsou v důsledku koaličních dohod a dalších vlivů snižovány za celý rok 2015 o zhruba devět miliard korun," připomněl Žurovec například zavedení druhé, snížené sazby DPH (minus tři miliardy), posílení daňového zvýhodnění na druhé a další dítě (minus 0,6 miliardy), zavedení školkovného (minus 0,9 miliardy) nebo znovuzavedení základní slevy pro pracující důchodce (minus 3,2 miliardy). Více jak miliardu rozpočtu na daních ubírají také nižší ceny pohonných hmot.

Rostou už také příjmy ze spotřebních daní. Jejich inkaso vzrostlo o 3,5 miliardy korun na celkových 91,7 miliardy. Ještě v pololetí byla meziroční bilance v minusu 2,8 miliardy.

Na meziročním růstu celkových příjmů o 77 miliard se dále podílely zejména příjmy z Evropské unie, které vzrostly o 52,9 miliardy na celkových 138,4 miliardy korun. Výrazně, o 14,2 miliardy korun, vzrostl také příjem z pojistného na sociální zabezpečení. Ty celkově dosáhly 267,2 miliardy korun.

Výdaje státního rozpočtu meziročně vzrostly o 43,3 miliardy korun, tedy o 5,7 procenta, rozpočet na rok 2015 přitom počítá s růstem o 3,3 procenta. Výrazně – s tím, jak stát čerpá výrazně více prostředků z EU – vzrostly výdaje na investice. Dosáhly 77,1 miliardy korun, což je o 26,3 miliardy a o 51,8 procenta více než ve stejném období minulého roku.

Největší objem prostředků je každoročně vynakládán na sociální dávky. Ke konci srpna bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 329,4 miliardy korun. Meziročně jsou tak vyšší o 7,2 miliardy, tedy o 2,2 procenta. Na tomto růstu se nejvíce podílelo zvýšení výdajů na důchody o 6,6 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy