Paskov bude těžit do roku 2017. Babiš uvolní 600 milionů

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
7. 4. 2014 16:22
Skupina NWR podle dohody na postupnou sanaci dolu uvolní 500 milionů korun. Stát se postará o sociální program horníků.
Důl Paskov.
Důl Paskov. | Foto: NWR

Praha - Těžba v Dole Paskov bude pokračovat do roku 2017 a stát za to zaplatí 600 milionů korun. Dohodl se na tom ministr financí Andrej Babiš (ANO) s předsedou představenstva mateřské skupiny NWR Garethem Pennym.

Vládě Babiš navrhne, aby dala firmě OKD na prodloužení životnosti Dolu Paskov 600 milionů korun. Dalších 500 milionů má pak uhradit mateřská společnost NWR.

„Po hodinové diskusi se mi podařilo Garetha Pennyho přesvědčit, aby těžbu v Dole Paskov prodloužil ne o dva, ale o tři roky. Současně jsme se dohodli na tom, že NWR vezme náklady na sanaci dolu na sebe,“ řekl Babiš na tiskovém brífinku po jednání s Pennym.

„Myslím, že takovéto řešení je férové,“ doplnil Babiše předseda představenstva NWR.

Skupina NWR podle dohody na postupnou sanaci dolu uvolní 500 milionů korun. Stát se pak postará o sociální program horníků, tedy o výplatu odstupného, a to částkou 600 milionů korun.

Návrh již podpořil premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj ale bude chtít vláda písemné záruky.

Státní peníze akcionářům nepůjdou

„Součástí dohody musí být samozřejmě klauzule pro případ, že by vzrostly ceny uhlí. Návrh musí posvětit také Evropská komise,“ ubezpečuje Babiš.

Ten zítra předloží návrh ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi. Ostatně právě Mládek ještě s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD) minulý týden navrhovali, aby stát na záchranu zhruba dvou tisíc pracovních míst vydal právě 1,1 miliardy korun.

Výrazně proti tomu se postavil ministr financí, který proto nyní sám dohodl kompromisní řešení.

„Je nutné zdůraznit, že žádná část ze státních prostředků by nešla na sanaci dolu nebo držitelům akcií, ale výhradně na sociální program pro horníky,“ řekl k dohodě Babiš.

Ztráta 3,4 miliardy korun

Podle analytiků není prodloužení těžby v Dole Paskov vhodným řešením. Přes státní pomoc i očekávané mírné zvýšení cen koksovatelného uhlí přinese mateřské NWR značné ztráty.

"Provozovat důl do konce roku 2017 se může významně prodražit. Podle naší prognózy by provozní ztráta i přes mírný růst cen uhlí (5 - 10 procent) dosáhla jen v příštím roce 55 milionů eur," odhaduje analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora.

V souhrnu by prodloužení těžby o tři roky mohlo podle Sýkory způsobit NWR provozní ztrátu až 125 milionů eur, tedy v přepočtu 3,4 miliardy korun.

Upozornění vydavatele: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy