Stát chystá "kotlíkové půjčky". Výměnu tím umožní i chudším domácnostem bez úspor

Ekonomika Ekonomika
5. 4. 2019 10:08
Oblíbené kotlíkové dotace, kterými stát bojuje s emisemi na venkově, se dočkají zlepšováku. Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo zavést "kotlíkové půjčky". Budoucí příjemci dotace o ně budou žádat ve své obci, peníze dostanou předem a po získání dotace na kotel půjčku splatí. Tím by se dotace měly přiblížit i nízkopříjmovým domácnostem, v současnosti se totiž kotle proplácí až zpětně, což vyžaduje, aby rodiny měly výrazné úspory. Zatím se půjčky rozjedou jen v ekonomicky slabších krajích, konkrétně Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: bon, Aktuálně.cz

O nové možnosti informovaly Hospodářské noviny. Každý, kdo v uplynulých letech dostal od státu příspěvek na výměnu starého kotle za nový musel nejprve vše zaplatit ze svého. Dotaci dostal od kraje až zpětně a navíc pokryla jen část výdajů. Řada zájemců proto na výměnu, jejíž cena se může pohybovat i od sta tisíc korun nahoru, neměla dost peněz.

Po dvou kolech kotlíkových dotací se nyní pomalu začíná rozjíždět třetí a poslední plánované kolo žádostí.

Plynárenské firmy jako E.ON nebo innogy nabízely půjčky na nový kotel už v předchozích kolech, zájem o ně byl však mizivý. Ministerstvo věří, že lidi přesvědčí přívětivými podmínkami. "Půjčka je bezúročná, s maximální výší měsíční splátky dva tisíce korun a možností ji zdarma kdykoliv splatit," řekl Hospodářským novinám náměstek ministra životního prostředí pro řízení sekce fondů Evropské unie Jan Kříž.

Splácení bude možné až po dobu deseti let. Pokud se ukáže, že jsou půjčky potřeba i v dalších krajích, zváží podle Kříže ministerstvo jejich rozšíření.

Obce, které budou půjčky poskytovat, musí zřídit pozici specialisty, který občanům se zajištěním půjčky a dotace pomůže a poradí jim s technikáliemi. Za každou výměnu dostane deset tisíc korun. "Obce a města se na to spíše připravují, zajišťují specialisty, hledají vhodné osoby, které tuto funkci budou moci vykonávat," říká Barbora Tomčalová ze Svazu měst a obcí.

Upozornila však na některá možná úskalí, například riziko nesplácení úvěru, které by dopadlo na obec. Někde se tak podle ní budou jistit kupříkladu vyžadováním potvrzení o bezdlužnosti.

Peníze, které obce budou půjčovat - tedy celkem 740 milionů korun - jim poskytne stát. Splátky od občanů si však za určitých podmínek budou moci ponechat a investovat je do vlastních "zelených" projektů. Obce z vybraných krajů dostanou na výměnu tepelného čerpadla paušál 200 tisíc korun a na ostatní kotle 150 tisíc korun.

Státní příspěvek se týká výměny nejstarších kotlů na uhlí. "Ty často využívají lidé s nízkými příjmy právě proto, že nemají peníze na ekologičtější zařízení," uvádí Lenka Kovačovská, mluvčí Českého plynárenského svazu.

Nejšpinavější uhelné kotle s ručním přikládáním budou od září 2022 plošně zakázány. Nejdříve je bylo možné v rámci dotací vyměnit za šetrné, rovněž uhelné. To už v druhém kole nešlo. Ze třetího kola už vypadnou i kotle kombinující spalování uhlí a biomasy.

První dvě dotační výzvy vyšly na 6,5 miliardy korun a vedly k výměně zhruba 60 tisíc kotlů. Na třetí kolo dotací ministerstvo vyčlenilo 3,125 miliardy korun. V jeho rámci si klade za cíl výměnu dalších 30 tisíc. V Česku je ale dosluhujících kotlů stále používáno zhruba 300 tisíc. Lidem, kteří se jich včas nezbaví, hrozí desetitisícové pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy