Stát chce více chránit zdraví zaměstnanců, zpřísní tresty

Jan Januš, měsíčník Právní rádce
7. 10. 2014 6:50
Novela má přesně vymezit prohřešky, za něž budou firmy pokutovány. V krajním případě hrozí milionové pokuty.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Tresty pro zaměstnavatele kvůli špatné ochraně zdraví při práci se mají od příštího roku zpřísnit. Počítá s tím novela zákona o ochraně veřejného zdraví z dílny ministerstva zdravotnictví, kterou nyní projednává Poslanecká sněmovna.

V současnosti je porušení těchto povinností formulováno jen obecně, a tím pádem i dost neurčitě. Od Nového roku ale bude zákon počítat s desítkami konkrétních prohřešků. Konkrétní pochybení vyjdou zaměstnavatele v extrémních situacích i na miliony korun.

"Zaměstnavateli bude nově hrozit sankce až tři miliony korun například za to, že připustil, aby zaměstnanec vykonával práci, jejíž náročnost neodpovídá jeho zdravotní způsobilosti," říká advokátka Nataša Randlová.

Až dvoumilionovou pokutou pak budou moci kontroloři potrestat firmy za neposkytnutí ochranných pracovních prostředků včetně nápojů. Stejnou částkou půjde v krajním případě postihnout i nedodržení bezpečnostní přestávky.

Milionová pokuta pak na zaměstnavatele dopadne za neuzavření smlouvy o poskytování pracovnělékařských služeb nebo za nerespektování závěru lékařského posudku o zdravotní způsobilosti při zařazení zaměstnance k práci. Problémy tohoto druhu nastanou podle Randlové ve chvíli, kdy zaměstnanec potřebuje podle posudku k práci určitou ochrannou pomůcku, zaměstnavatel mu ji ale nedá a bude ho nutit pracovat i bez ní.

Pokuty mají firmy hlavně vystrašit

Firmy tak musejí podle Randlové přehodnotit svoji dosavadní praxi a ohlídat si, zda správně plní všechny své povinnosti související s ochranou zdraví při práci. "Musejí se podívat, zda mají uzavřeny smlouvy s poskytovateli pracovnělékařských služeb, nastavenu kategorizaci prací či informují zaměstnance, do jaké kategorie byla jejich práce zařazena," upozorňuje na další souvislosti.

"Zakotvení jednotlivých skutkových podstat deliktů může být ve finále pro zaměstnavatele prospěšné," říká Jaroslav Škubal, partner advokátní kanceláře PRK Partners. Firmy si totiž podle něho budou schopny lépe ověřit, zda plní všechny své povinnosti. "Nově bude nutné ohlídat jen v zákoně vyjmenovaná pochybení oproti stávajícímu stavu, kdy bylo nutné prakticky hlídat veškeré povinnosti," dodává Škubal.

Vysoké pokuty by však měly působit především preventivně. Jako strašák proti porušování povinností. "Dosavadní přístup krajských hygienických stanic při provádění kontrol v této oblasti byl dle našich zkušeností velmi rozumný. Vedl spíše k prevenci a nápravě zjištěných nedostatků než k sankcionování zaměstnavatelů pokutami," říká Škubal. Doufá, že se na přístupu kontrolorů nic nezmění.

Podnikatelé se navíc budou moci nově takzvaně vyvinit. Když prokážou, že udělali všechno, co měli, a i přesto vznikly problémy, pokutu nedostanou.

Bolestné vzroste více než dvojnásobně

Změny se příští rok dotknou i řešení úrazů zaměstnanců. Fakticky však nejspíše půjde o technické posuny a přeřazení souvisejících paragrafů z jednoho místa zákoníku práce na druhé. Hlavní věcnou změnou spojenou s řešením úrazů tak bude více než dvojnásobné navýšení hodnoty jednoho bodu bolestného ze 120 korun na 250 korun.

"Tímto navýšením dojde k podstatnému zvýšení nově vypočítávaných náhrad za bolest a ztížení společenského uplatnění," komentuje chystané změny David Borovec z kanceláře Randl Partners.

V aktuálním vydání týdeníku Ekonom si dále přečtěte:

Obálka týdeníku Ekonom
Obálka týdeníku Ekonom | Foto: Economia

Černé scénáře pro černé zlato. Problémy zemí, které jsou nejvýznamnějšími producenty ropy, mohou prudce zvýšit cenu benzinu.

Průplav napříč Českem: Sen i noční můra.
Staletý spor o kanál Dunaj-Ondra-Labe má rozsoudit nová studie.

Zákon o veřejných zakázkách změkne.
Jeden zájemce o dodávku už nebude vadit.

Týdeník Ekonom je k dostání na obvyklých místech. Lze si jej přečíst také na internetu, na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy