Staropramen zůstává dvojkou na trhu, posílil Braník

ČTK ČTK
12. 3. 2014 13:41
Pivovary Staropramen loni nově začaly vyvážet pivo do Finska, Běloruska a Spojených arabských emirátů.
Pivovar Staropramen v Praze.
Pivovar Staropramen v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Společnost Pivovary Staropramen v loňském roce prodala v Česku i zahraničí celkem 3,14 milionu hektolitrů nápojů, podobně jako předloni. K mírnému nárůstu prodejů o 1200 hektolitrů přispěly inovace i rostoucí zájem o tradiční piva. Firma si díky loňským výsledkům upevnila pozici tuzemské pivovarské dvojky. V prodejích není zahrnuta licenční výroba piva v zahraničí.

Podle interních odhadů firmy celkový tuzemský trh s pivem po dvou letech mírného růstu loni klesl o tři až čtyři procenta, řekl generální ředitel Pivovarů Staropramen Zbyněk Kovář. "Vysvětlujeme si to z velké míry teplotními výkyvy zejména v průběhu sezony," podotkl s tím, že se jedná o interní odhad společnosti. V něm je však na rozdíl od údajů zveřejňovaných Českým svazem pivovarů a sladoven zahrnut také prodej dovážených piv v Česku. Podíl dovozů na v zemi prodaném zlatavém moku podle Kováře dosahuje jednotek procent.

Nově i limonády

Firma loni zvýšila tržní podíl v maloobchodu i v oblasti gastronomie. Hlavní značka Staropramen si udržela prodeje z předchozího roku. Rostl význam značky Braník. Její prodej překonal hranici jednoho milionu hektolitrů. Pivovary Staropramen loni rozšířily nabídku svých produktů o limonády. Začátkem července uvedly na trh nealkoholickou sladovou limonádu určenou pro dospělé ve dvou příchutích. Produkce limonády je v loňských výrobních číslech také zahrnuta.

Především kvůli nepříznivému počasí naopak loni firmě i na celém domácím trhu výrazně klesl prodej pivních mixů. Ty přitom v letech 2012 a 2011 pivní trh táhly a byly důvodem jeho mírného růstu, nebýt jich, celý trh by pokračoval v poklesu.

Pivovary Staropramen loni nově začaly vyvážet pivo do Finska, Běloruska a Spojených arabských emirátů. Pivo Staropramen je dnes možno zakoupit ve 38 zemích světa.

Rok extrémního počasí

Rok 2013 podle Kováře charakterizovalo extrémní počasí, které je pro prodeje piva velmi důležitým faktorem. "Ze šesti měsíců sezony byly čtyři velmi studené," podotkl Kovář. Velký propad prodejů firma zaznamenala v důsledku trvalých dešťů a následných záplav především v červnu. Naopak horký červenec byl pro Pivovary Staropramen historicky rekordním, kdy na domácím trhu prodaly přes 300 000 hektolitrů.

Český pivní trh byl loni podle Kováře charakterizován dalším posilováním podílu maloobchodu na úkor restaurací a rostoucím podílem piva v plechovkách a plastových láhvích. Pokračoval také zájem o novinky, důkazem čehož je úspěch Sládkovy limonády, uvedl Kovář.

Pivovarům Staropramen patří dlouhodobě na českém pivovarském trhu druhá příčka za Plzeňským Prazdrojem, který loni prodal téměř 9,7 milionu hektolitrů piva. Společnost provozuje dva pivovary, smíchovský Staropramen a ostravský Ostravar. Od roku 2012 je součástí severoamerické pivovarské skupiny Molson Coors. Ta je koupila od investiční společnosti CVC Capital Partner za 2,7 miliardy eur, do roku 2009 pivovary vlastnil pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev.

 

Právě se děje

Další zprávy