Státní dluh Česka je nejvyšší v historii. Zvýšily ho masivní nákupy dluhopisů se zápornou sazbou

Ekonomika Ekonomika
21. 4. 2017 16:29
Celkový státní dluh činil na konci března 1789 miliard korun. Na každého Čecha aktuálně připadá dluh 169 000 korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Státní dluh se v prvním čtvrtletí zvýšil o zhruba 175 miliard korun, oznámilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak aktuálně připadá dluh 169 000 korun.

"Celkový dluh vlády České republiky tak činil 1789 miliard korun, což je nejvyšší hodnota v historii. V poměru k HDP dluh dosáhl 37,7 % oproti 34,2 % na konci loňského roku," říká Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Za růstem je prodej státních dluhopisů, které ministerstvo financí prodávalo na trhu za výhodných podmínek. "Stát se snažil v prvním čtvrtletí využít mimořádně příznivých podmínek na trhu, které panovaly díky pokračujícímu kurzovému závazku. Sázky (především zahraničních) investorů na posílení koruny se promítly do velkého zájmu o vládní dluhopisy, a to i při záporných výnosech," dodává Dřímal.

Ministerstvo financí během prvního čtvrtletí prodalo dluhopisy za 110,3 miliardy korun s průměrným záporným výnosem 0,1 procenta ročně. "Díky výhodným půjčkám do zásoby budeme moci po zbytek roku nejen profitovat z negativních úroků, ale také splácet staré a nevýhodné půjčky a snižovat dluh," uvedl náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

V dubnu ministerstvo financí uhradilo 90 miliard korun za dluh z roku 2007 s ročním úrokem čtyři procenta. To dál pomáhá k růstu podílu státního dluhu, se kterým nejsou spojeny žádné úrokové výdaje. Ke konci prvního čtvrtletí ho byla téměř pětina (18,6 %).

Za celý letošní rok by měl státní dluh vzrůst podle odhadů analytiků Komerční banky o 30 miliard korun. "Důvodem bude očekávaný schodek státního rozpočtu. Náš výhled předpokládá, že nedosáhne 60 miliard (jak předpokládá plán), ale 45 miliard a zároveň ministerstvo financí použije část svojí likviditní rezervy," vysvětluje Dřímal.

 

Právě se děje

Další zprávy