Stále více Čechů, kteří si dovolenou kupují u cestovní kanceláře, vyráží letadlem

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
12. 6. 2017 11:50
Zatímco loni letadlo preferovalo 55 procent klientů cestovních kanceláří, letos už 64 procent. Průměrná cena leteckého zájezdu je podle analýzy zhruba o 400 korun nižší než loni - 16 369 korun. U autobusového zájezdu je to 7975 korun a u vlastní dopravy 6130 korun. Pokud ale započítáme i turisty, kteří vyrážejí bez cestovní kanceláře, vyráží stále nejvíce Čechů vlastním autem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Stále více Čechů, kteří vyrážejí na dovolenou s cestovní kanceláří, využívá leteckou dopravu. Zatímco loni letadlo preferovalo 55 procent klientů, letos už 64 procent. Vyplývá to z aktuální analýzy zájezdového portálu Invia.cz.

Vlastním autem pojede 27 procent českých turistů, meziročně o osm procentních bodů méně. Autobus volí devět procent zákazníků cestovních kanceláří, zjistila analýza. S cestovní kanceláří dlouhodobě vyráží na dovolenou téměř polovina českých turistů.

Rostoucímu zájmu o leteckou dopravu odpovídají také statistiky pražského letiště. Jen letos v dubnu se počet odbavených cestujících zvýšil meziročně o 22 procent.

Celkově ale vlastní doprava stále vede. Český statistický úřad uvádí, že Češi - včetně individuálních turistů - preferují při výjezdech za hranice auto z 56 procent. Letadlem se loni dopravovala čtvrtina všech cestujících, kteří vyráželi do ciziny.

Průměrná cena leteckého zájezdu je podle analýzy zhruba o 400 korun nižší než loni - 16 369 korun. U autobusového zájezdu je to 7975 korun a u dovolené s vlastní dopravou 6130 korun.

Dovolené s polopenzí volí 23 procent turistů, 18 procent cestovatelů dává přednost zájezdům bez zajištění stravy. Výrazně vzrostla poptávka po all inclusive dovolených, které preferuje 47 procent klientů cestovních kanceláří. Je to meziročně o sedm procentních bodů více.

Při výběru ubytování preferuje 40 procent turistů tříhvězdičkové hotely. Čtyřhvězdičkové hotely volí 31 procent cestovatelů, za ubytování si tak připlatí oproti standardu průměrně 4096 korun na osobu. Pětihvězdičkové ubytování pak volí sedm procent cestovatelů. Drtivá většina turistů (62 procent) preferuje dovolenou na osm dní.

Stejně jako v loňském roce je v rámci organizovaných zájezdů největší poptávka po řeckých ostrovech. Řecko má čtvrtinový podíl na celkovém prodeji zájezdů. Druhé místo zaujímá Chorvatsko s 16procentním podílem na prodeji, třetí nejnavštěvovanější zemí je Bulharsko. Skokanem letošní sezóny je Egypt, zájezdy tam volí dokonce sedmkrát více turistů než loni.

Cestovní kanceláře letos čekají silnou letní sezonu, ukázala nedávná anketa ČTK. Prodej zájezdů by se mohl meziročně zvýšit až o pětinu. V rámci předprodejů  letos cestovní kanceláře prodaly polovinu nabízené kapacity.

Celkem loni do zahraničí na více než tři dny vyrazilo 4,3 milionů Čechů, přičemž na dovolené strávili v průměru 8,2 dne. Celkový objem ročních tržeb z výjezdového cestovního ruchu činí v ČR zhruba 45 miliard korun, z toho prodej zájezdů téměř 30 miliard korun, prodej ubytování a dopravy 10,2 miliardy a ostatních služeb 4,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy