Kellner spolupracuje se srbskou vládou, chce zničit opoziční konkurenci, tvrdí média

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 1. 2021 10:14
Srbský státní podnik Telekom Srbija se podle nezávislé televize N1 chystá uzavřít dohodu s mobilním operátorem ve vlastnictví českého miliardáře Petra Kellnera, jejímž důsledkem by mohla být likvidace opozičních médií v zemi. Stanice o tom informovala s odvoláním na návrh smlouvy, který má podle svých slov k dispozici. PPF obvinění zásadně odmítá a označila je za lež a součást konkurenčního boje.
PPF Gate
PPF Gate | Foto: Lukáš Bíba

Plán podle N1 spočívá v tom, že Telekom Srbija, který je ve většinovém vlastnictví srbského státu, přenechá Kellnerovu srbskému mobilnímu operátoru Telenoru kompletní infrastrukturu své kabelové sítě a rovněž všechny programy v nabídce své kabelové televize.

"Šíření pomluv jako způsob konkurenčního boje zásadně odmítáme. Žádnou dohodu, která by měla za následek omezení médií v Srbsku, Telenor nevyjednává," řekla ČTK mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

Podle Telenoru obvinění proti němu vznesla konkurenční skupina United Group. "Není pravda, že Telenor plánuje převzít infrastrukturu srbského Telekomu, a rozhodně není pravda, že by jeho obchodní plány měly ohrozit svobodu médií v Srbsku," dodala mluvčí firmy Klára Zavadilová.

Cílem chystané operace je podle N1 vytěsnit z trhu soukromého operátora kabelové televize SBB a tím snížit jeho možnosti financovat nezávislá média v Srbsku - zpravodajskou televizi N1 či kabelovou televizi Nova S. N1 je přidružený partner globální sítě americké zpravodajské televize CNN a působí rovněž v Bosně a Chorvatsku. Spolu s deníkem Danas jde o prakticky jediná domácí média stále ještě kritická vůči současnému vedení země.

Majitel televizí N1 i Nova S si dlouhodobě stěžuje, že kabelový operátor Telekomu Srbije vyřadil obě stanice ze své nabídky a že jsou od loňska srbskému divákovi dostupné pouze přes nabídku společnosti SBB. Proti počínání státní firmy se loni v únoru konala demonstrace, na níž účastníci obviňovali srbského prezidenta Aleksandara Vučiče ze snahy umlčet poslední kritická média v zemi.

Telekom v prohlášení, na nějž N1 odkazuje, existenci plánu s Telenorem výslovně nepopřel. Uvedl však, že jde o kampaň společnosti United Group (majitele SBB), která se nezakládá na pravdivých předpokladech, a že skutečným důvodem je strach, že SBB přijde v důsledku obchodních aktivit Telekomu o podíl na trhu kabelové televize.

Společnost Telenor se přímé odpovědi na dotaz N1 ohledně údajné dohody se státní firmou vyhnula. "Vždy hledáme příležitosti pro další rozšiřování nabídky. Vždy postupujeme a budeme jednat v souladu se zákony … Republiky Srbsko," uvedl podle N1 Telenor v prohlášení s tím, že v tuto chvíli nemá žádné nové produkty či služby, které by chtěl nyní zveřejnit.

"Velmi zajímavá je otázka, k čemu potřebuje takovou dohodu Telenor v soukromém vlastnictví podnikatele z Česka, členské země EU, který funguje podle pravidel EU," řekl dnes v N1 srbský novinář Miša Brkić. Dodal, že v Česku by si vlastník Telenoru takovéto spolčení se státní firmou za účelem vytěsnění konkurenta nemohl dovolit, neboť by se vystavil hrozbě žaloby a vysokých pokut ze strany příslušných unijních institucí.

V indexu svobody médií, který každoročně sestavuje organizace Reportéři bez hranic (RSF), se Srbsko v roce 2020 umístilo na 93. místě ze 180 hodnocených zemí. Oproti předchozímu roku si pohoršilo o tři příčky. "Po šesti letech vlády Aleksandara Vučiče (…) je Srbsko zemí, kde je často nebezpečné být novinářem," uvádí se v komentáři k žebříčku.

O Kellnerových aktivitách na poli médií v jihovýchodní Evropě psal v prosinci slovinský investigativní portál Necenzurirano.si. Podle něj se český miliardář sešel v Lublani s premiérem Janezem Janšou, přičemž tématem jejich rozhovoru byla podle serveru Kellnerem vlastněná a vůči Janšově vládě kritická média ve Slovinsku. Její redaktoři bývají častým terčem ostrých útoků Janši i jeho pravicově konzervativní Slovinské demokratické strany (SDS).

 

Právě se děje

Další zprávy