Správce drah: Developer od nás koupil miliardové pozemky pod cenou, podáváme žalobu

ČTK ČTK
18. 6. 2019 14:31
Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) podala v pondělí žalobu na neplatnost smlouvy o budoucím prodeji pozemků u dejvického nádraží v Praze developerské firmě Amádeus Real, kterou loni uzavřelo bývalé vedení státního podniku.
Nádraží v pražských Dejvicích.
Nádraží v pražských Dejvicích. | Foto: Jakub Plíhal

Lukrativní parcely u metra Hradčanská o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních mohou mít v budoucnu podle odhadů tržní hodnotu až miliardu korun. Napsal to v úterý server Lidovky.cz.

Smlouvu o smlouvě budoucí podepsaly obě strany loni v únoru. Krátce poté nedobrovolně skončil tehdejší šéf SŽDC Pavel Surý, který kontrakt podepsal. Nové vedení se rozhodlo smlouvu vypovědět. Jednání s developerem k dohodě nevedla, proto se správa rozhodla napadnout smlouvu žalobou u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Smlouva byla podle nynějšího vedení správce železnic uzavřena v rozporu se zákonem o privatizaci, protože ji neschválila vláda. "Důvodem neplatnosti smlouvy o smlouvě budoucí je skutečnost, že při jejím uzavření došlo k porušení právních předpisů. Žalobu podáváme, aby byla odstraněna nejistota ohledně existence práv a povinností založených touto smlouvou a bylo předejito vzniku dalších škod," řekl Lidovým novinám generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

"V tomto případě je potřeba postupovat razantně a hájit majetkové zájmy státu," uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

SŽDC uzavřel smlouvu s Amádeus Real bez veřejné soutěže. Dokument počítá se stanovením ceny pozemků až v době transakce za pomoci znaleckých posudků tak, aby odpovídala cenám okolních pozemků. V registru smluv je uvedena cena 283 milionů korun, podle některých expertů se však cena pozemků pohybuje až kolem miliardy korun.

"Tato cena přitom i podle našich očekávání může dosáhnout uváděné miliardy korun," cituje server mluvčího firmy Amádeus Real Karla Samce. Odmítá názor, že by smlouva o smlouvě budoucí porušovala zákon a zdůraznil, že firma trvá na jejím plnění.

"Pro její ukončení nevidíme důvod. Jsme přesvědčeni, že splňuje všechny zákonné požadavky a ani není pro SŽDC nevýhodná, jak se neustále zmiňuje," dodal Samec. Firma podle něj stále věří ve smírné řešení.

Kvůli smlouvě už dříve podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Na atraktivních pozemcích nedaleko Pražského hradu můžou v budoucnu vzniknout byty, kanceláře nebo obchody. Parcely u dejvického nádraží jsou pro SŽDC klíčové kvůli připravované trati z Prahy do Kladna.

 

Právě se děje

Další zprávy