Správa železnic má nové logo, nasadí ho při změně jízdního řádu

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 19. 6. 2017 12:20
Ústředním motivem je písmeno Ž stylizované jako schéma kolejiště – tři paralelní koleje propojené výhybkou.
Nové logo SŽDC
Nové logo SŽDC | Foto: SŽDC

Praha - Státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) představila nové logo. Vzešlo z výběrového řízení, které vyhrálo Studio Marvil. Vítěznou podobu začne používat od zveřejnění jízdního řádu pro rok 2018, který začne platit v polovině letošního prosince.

Nové logo.
Nové logo. | Foto: SŽDC

V terénu se logo změní postupně během následujících let, například při údržbě či modernizaci majetku.

"Jako ústřední motiv jsme zvolili písmeno Ž stylizované jako schéma kolejiště, tři paralelní koleje propojené výhybkou. Symbol Ž je zároveň zkratkou slova železnice, které nejlépe shrnuje jinak dlouhý a pro širší veřejnost obtížně zapamatovatelný název Správa železniční dopravní cesty. Ž jako železnice je nejlepší způsob, jak společnost SŽDC učinit všeobecně srozumitelnou a zapamatovatelnou," vysvětluje Pavel Zelenka ze Studia Marvil.

Dosavadní logo.
Dosavadní logo. | Foto: SŽDC

Podle šéfa státní organizace Jiřího Svobody vítězné logo nejlépe odpovídá zadání SŽDC. "Nejlépe vystihuje činnost organizace, tedy spojení SŽDC s železniční infrastrukturou. Podstatná je i srozumitelnost a zapamatovatelnost loga," uvádí.

Soutěže se zúčastnila čtyři studia. "Hodnota celé zakázky činí 1,9 milionu korun a zahrnuje samotné logo, zpracování grafického manuálu loga a jednotného vizuálního stylu SŽDC a také veškeré převedení autorských a duševních práv na státní organizaci," upřesňuje Svoboda. Připomíná, že dosavadní logo nebylo ošetřeno řádnou licenční smlouvou.

Nové logo SŽDC
Nové logo SŽDC | Foto: SŽDC

Státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vznikla k 1. lednu 2003 oddělením od Českých drah, mělo jít o základ pro postupnou liberalizaci trhu.

SŽDC je zejména vlastníkem kolejí a další železniční infrastruktury, stará se o provoz, údržbu i rozvoj sítě, sestavuje jízdní řád, nově na ni byly převedeny i nádražní budovy ve vlastnictví státu. Podle zatím poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2015 má zhruba 17 300 zaměstnanců.

Nové logo SŽDC
Nové logo SŽDC | Foto: SŽDC
 

Právě se děje

Další zprávy