Zdražoval alkohol, potraviny a doprava. Ceny v srpnu zpomalily růst na 3,3 procenta

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 9. 2020 12:11
Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu mírně zpomalily meziroční růst na 3,3 procenta z červencových 3,4 procenta. Proti loňsku zdražil například alkohol a tabák, zlevnily naopak poštovní služby a telekomunikace, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s červencem inflace stagnovala.
Foto: Thinkstock

Vývoj inflace je v souladu s očekáváním analytiků. "Čekáme, že inflace bude v dalších měsících brzdit a za celý rok skončí v průměru mírně nad třemi procenty. V příštím roce nadále vidíme riziko podstřelení inflačního cíle ČNB z důvodu oslabené domácí poptávky," uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka.

Spotřebitelské ceny se podle analytika ČSOB Petra Dufka za poslední měsíc celkově nezměnily. Některé zboží sice podražilo, jiné zase zlevnilo, takže se oba tyto pohyby tentokrát vykompenzovaly. Proti červenci tak byly levnější třeba některé potraviny nebo sezonní móda, více si zase lidé museli připlatit za pohonné hmoty, nové vozy nebo dovolenou, řekl.

Ceny lihovin se proti loňskému srpnu zvýšily 9,5 procenta, ceny piva o 3,7 procenta, nepatrně ovšem zlevnilo víno.

Za maso zaplatili lidé o šest procent více než před rokem. Například vepřový bůček byl letos dražší zhruba o šest korun a hovězí svíčková asi o 18 korun.

Ovoce zdražilo téměř o čtvrtinu. Za pomeranče se platilo o 12 korun více než loni, za jablka o 18 korun, o stejnou částku vzrostla také cena jahod. Cukr zdražil o 12 procent. Zvyšovaly se i ceny nájemného, vodného, stočného, elektřiny a plynu.

Naopak za poštovní služby a telekomunikace se platilo o čtyři procenta méně než loni v srpnu, o desetinu procenta klesly také ceny za dopravu.

Na meziměsíční vývoj měly vliv hlavně ceny potravin a dopravy. "V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje pokračoval pokles cen zeleniny, včetně brambor, který byl částečně vykompenzován pozvolným růstem cen pohonných hmot v oddíle doprava," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Zelenina proti červenci zlevnila o 3,4 procenta, brambory pak o více než 11 procent. Ceny pohonných hmot rostly o 0,4 procenta, auta zdražila o 0,6 procenta.

Statistici zveřejnili také bilanci vývozních a dovozních cen za červenec. Oslabení koruny přispělo k tomu, že se vývozní ceny meziročně zvýšily o 1,2 procenta. Dovozní ceny, i přes slabší kurz koruny, klesly o 1,4 procenta. "Jejich vývoj v posledních měsících ovlivňují především klesající ceny minerálních paliv, které se v červenci snížily téměř o 32 procent. Nicméně meziroční tempo poklesu cen minerálních paliv zpomaluje," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

 

Právě se děje

Další zprávy