Češi loni spotřebovali rekordní množství potravin. Kupovali více rýže a méně chleba

ČTK ČTK
1. 12. 2020 12:15
Spotřeba potravin včetně ztrát a odpadů byla loni v Česku rekordní, činila 796,5 kilogramu na obyvatele. Proti roku 1993 se zvýšila o 65,5 kilogramu. Meziročně vzrostla o 6,9 kilogramu, více se jedlo například maso. Na tiskové konferenci to v úterý řekla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

V loňském roce podle ní rostly mzdy, byla nízká nezaměstnanost a výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje vykazovaly nejmírnější nárůst z výdajů domácností. Upozornila na to, že odpady a ztráty činí až třetinu spotřeby.

"Historicky nejvyšší spotřeby na obyvatele bylo loni dosaženo u spotřeby rýže, a to 6,7 kilogramu, dále u drůbežího masa 29 kilogramů, sýrů 13,8 kilogramu, ostatních mléčných výrobků 35,2 kilogramu a jižního ovoce 37,5 kilogramu," uvedla Vodičková.

Naopak klesla spotřeba chleba, králičího masa, konzumního mléka nebo soli.

Meziročně klesla spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů o 4,7 litru na 246,8 litru. Pokles byl hlavně u minerálních vod (o 9,2 procenta na 56,8 litru), naopak u limonád zaznamenali statistici nárůst o procento na 93,8 litru. O zhruba čtvrtinu na 0,2 kilogramu klesla spotřeba čaje, o 5,4 procenta na 2,2 kilogramu vzrostla spotřeba kávy, uvádí statistické údaje.

O 1,7 procenta na 1958 kusů klesla spotřeba cigaret, naopak o půl procenta na deset litrů vzrostla spotřeba čistého alkoholu.

 

Právě se děje

Další zprávy