Data ukazují, jak lidé šetří energiemi. V lednu klesla spotřeba plynu o pětinu

Ekonomika Aleš Vojíř Ekonomika, Aleš Vojíř
Aktualizováno 2. 2. 2023 9:25
Domácnosti kvůli drahým energiím i hrozbě, že plynu nebude dostatek, najely na úspornější režim. Z grafů, které Aktuálně.cz sestavilo na základě dat společnosti Amper Meteo, vyplývá, že proti průměru z předchozích pěti let letos skutečně mírně klesá spotřeba elektřiny i plynu. Čechům sice letos nahrával neobvykle teplý podzim, údaje ale ukazují, že úsporný trend pokračuje také v zimě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Data Amper Meteo sledují měsíční a týdenní spotřebu elektřiny a plynu. Grafy porovnávají průměr údajů z let 2017 až 2021 s údaji za letošek.

Průměr je přitom důležitý i z toho důvodu, že se roky 2020 a 2021 kvůli pandemii vymykaly běžnému stavu, protože lidé trávili hodně času doma. Aktuálně.cz používá data bez započtení spotřeby paroplynové elektrárny Počerady a očištěná o vliv počasí.

Z porovnání tedy momentálně vyplývá, že v říjnu klesla spotřeba zemního plynu oproti průměru z posledních pěti let o více než 16 procent, v listopadu pak o téměř 20 procent. Za celý prosinec pak bylo spotřebováno meziročně o 15,2 procenta plynu méně, po očištění se toto číslo příliš nezměnilo (15,9 procenta). Teplota byla přitom v prosinci v průměru velmi podobná jako v roce 2021.

Na druhou stranu, i když září bylo oproti říjnu teplotně normální, spotřeba plynu v porovnání s průměrem let 2017 až 2021 klesla i v tomto měsíci, a to skoro o 26 procent. Také loňský listopad a prosinec hodnotí meteorologové jako teplotně normální, spotřeba se přesto oproti průměru z předchozích pěti let snížila.

Letošní leden byl podle dat meziročně teplejší o 1,6 stupně Celsia, z posledních šesti let byl teplejší pouze ten v roce 2018. Meziročně byla spotřeba plynu nižší o 19,7 procenta. "V lednu 2022 se již projevovaly prvotní úspory, proto je meziroční rozdíl menší než rozdíl oproti průměru předchozích 5 let. Nejvyšší spotřeba plynu byla mezi 25 až 27. lednem, kdy denní hodnoty dosáhly 387 GWh," podotkl k datům Kamil Rajdl z Amper Meteo.

Analytici Amper Meteo sice nedokážou z dat určit, jak se na poklesu podílely zvlášť domácnosti a firmy, podle Rajdla je ale vliv domácností na úspory jednoznačný.

Šetření lze vyčíst i z dat o spotřebě elektřiny. V září klesla spotřeba oproti průměru z let 2017 až 2021 o necelých pět procent. V říjnu šlo o více než sedm procent, meziročně o 6,2 procenta. Rajdl vidí vysvětlení i ve větším množství nově instalovaných solárních elektráren.

S přelomem října a listopadu se výraznější pokles ve spotřebě elektřiny zastavil. Solární elektrárny mají teď už totiž podstatně menší produkci a domácnosti opět čerpají více ze sítě. Za celý prosinec klesla spotřeba elektřiny meziročně jen o 2,2 procenta, a to i po očištění o vliv počasí. "Zde tak oproti předchozím měsícům pozorujeme pokles úspor, nicméně tendence k úsporám je stále viditelná," komentuje vývoj Amper Meteo.

V lednu pak byla spotřeba elektřiny meziročně nižší o 6,1 procenta, což je po říjnu 2022 druhý nejlepší výsledek za poslední rok. "Po očištění o vliv počasí byly úspory 4,4 procenta. Vlivem teplejšího počasí tak spotřeba poklesla jen o 1,7 procenta, zbytek poklesu činí úspory či možné snížení ekonomické aktivity," dodal Rajdl. Oproti průměru let 2017 až 2021 byly úspory podobné jako oproti loňskému roku.

Podle prohlášení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) z minulého ušetřilo Česko v aktuální topné sezoně na spotřebě proti loňsku kolem 850 milionů metrů krychlových plynu. S předstihem tak splnilo cíl EU, podle něhož má každá členská země tuto zimu snížit spotřebu aspoň o 15 procent. Zásoby plynu jsou v současné době proti loňsku dvojnásobné, což přispívá k poklesu cen energií na trhu.

Závazek na snížení spotřeby plynu schválili energetičtí ministři států EU loni v červenci. Dohoda počítala v období od října 2022 do března letošního roku s úsporami alespoň 15 procent spotřeby proti předchozí topné sezoně. Pro Českou republiku to znamenalo povinnost ušetřit minimálně 800 milionů metrů krychlových plynu, čehož se podle ministerstva dosáhlo v polovině ledna.

Podle statistik Energetického a regulačního úřadu (ERÚ) klesla spotřeba zemního plynu v loňském roce meziročně o 19 procent. Celkově odběratelé využili přes 81,5 terawatthodiny plynu. Největší spotřeba byla loni tradičně v zimě, konkrétně v lednu a v prosinci. Nejvýraznější meziroční pokles nastal v květnu, kdy se spotřeba snížila o asi 32 procent proti roku 2021. Nejnižší meziroční rozdíl naopak energetici zaznamenali v září, kdy spotřeba klesla asi o osm procent.

Odborníci i energetické firmy se ale shodují, že zbývající měsíce ještě ukážou, zda se Češi opravdu rozhodli dát přednost teplému svetru před vytápěním pokojů. "Celkové závěry za rok bude možné udělat až po jeho konci a pro spotřebu plynu je samozřejmě klíčová zima," uzavírá Jiří Koželouh z ekologického Hnutí Duha.

 

Právě se děje

Další zprávy