Spotřeba plynu vzrostla o 4,5 procenta, díky teplému počasí ale zůstává dlouhodobě nízko

ČTK ČTK
22. 2. 2016 17:26
V loňském roce Češi spotřebovali 7,3 miliardy metrů krychlových plynu, tedy o 4,5 procenta více než v roce 2014. Díky teplému počasí ale byla spotřeba stále druhá nejnižší za posledních deset let. Spotřeba zemního plynu se zvýšila hlavně v dopravě, kde zaznamenala nárůst o 46 procent.
Foto: Thinkstock

Praha - Češi loni spotřebovali 7,6 miliardy metrů krychlových plynu, meziročně o 4,5 procenta více. Vyplývá to z aktuálních dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

I tak je spotřeba druhá nejnižší za deset let, méně plynu se v Česku v posledním desetiletí spotřebovalo právě pouze v roce 2014. V letech 2005 a 2006 naopak spotřeba činila více než devět miliard metrů krychlových.

Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu (ČPS) Jan Ruml řekl, že relativně nízkou spotřebu plynaři očekávali. Důvodem bylo hlavně teplé počasí. Podle ERÚ byla loni průměrná teplota v Česku 9,8 stupně Celsia, což je o 1,9 stupně více, než je průměr.

"K meziročnímu zvýšení nám tak pomohlo zejména zvýšení spotřeby plynu v dopravě," uvedl Ruml. Již na konci ledna ČPS oznámil, že spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) pro automobily a autobusy v Česku se v loňském roce meziročně zvýšila o 45,7 procenta na téměř 44 milionů metrů krychlových.

Domácnosti zvýšily spotřebu o 9 procent

V České republice je asi 2,85 milionu odběratelů zemního plynu. Z toho je 92,7 procenta domácností a 7,3 procenta maloodběratelů, středních odběratelů a velkoodběratelů. Na spotřebě mají největší podíl právě velkoodběratelé, kteří podle ERÚ loni spotřebovali 3,52 miliardy metrů krychlových komodity, meziročně o 3,2 procenta více.

Domácnosti pak podle ERÚ loni spotřebovaly 2,17 miliardy metrů krychlových plynu, o devět procent více než předloni.

Česká republika dováží přibližně 75 procent své spotřeby plynu z Ruska. Ze stoprocentní závislosti na dodávkách plynu z Ruska se Česko vymanilo v roce 1997 díky smlouvě s Norskem. Ruský plyn proudí do Česka především přes Ukrajinu a Slovensko. Česko je ale napojeno na alternativní trasy, a to jednak plynovodem Gazela napojujícím republiku na zemní plyn z ruských zdrojů, který je do Evropy dopravovaný plynovodem Nord Stream po dně Baltského moře, a jednak plynovodem Jamal přes Bělorusko a Polsko.

 

Právě se děje

Další zprávy