Na gauči nechutná. České pivařství se loni propadlo o 13 litrů na hlavu, ukazují data

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
9. 3. 2021 9:36
Některé průzkumy změn chování Čechů v době pandemie ukázaly na zvýšenou konzumaci alkoholu. Jak však ukázala čerstvá data celníků, v případě piva tomu bylo naopak. V Česku se loni snížila spotřeba tohoto nápoje na jednoho obyvatele o 13 litrů, průměrný Čech tak v roce 2020 vypil 129 litrů piva. Další srovnání v průběhu roku ukážou, zda Česko udrželo v tomto ohledu o své dosavadní prvenství.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Z dat Generálního ředitelství cel, o kterých informoval Český svaz pivovarů a sladoven, také vyplynulo, že zatímco předloni bylo v tuzemsku zdaněno přes 16 milionů hektolitrů piva, v loňském roce se jednalo o necelých 14 milionů hektolitrů. Objem piva tak meziročně klesl o více než dva miliony hektolitrů neboli o 14,4 procenta. V roce 2019 pak průměrný konzument vypil jedno pivo za 2,5 dne, loni mu to "trvalo" 2,8 dne.

Točené pivo bylo velkou část roku k dispozici pouze u výdejních okének, proto lidé pili pivo mnohem častěji doma. K většímu objemu vypitého piva to ale nevedlo. Zatímco v letech 2018 a 2019 činila spotřeba na obyvatele 142 litrů, loni šlo podle předběžných výpočtů o 129 litrů. Na propadu se z velké části podílel také kolaps zahraničního turismu v Česku.

"Pivo je součástí našich životů, kultury i historie. Je ale také důležitým sociálním aspektem, součástí společenského setkávání. Mohlo by se zdát, že jeho konzumace v domácnostech bude vést ke zvýšenému množství vypitých piv. Opak je ale pravdou. Nejenže spotřeba piva na jednoho obyvatele nestoupla ani nestagnovala, ale dokonce se o celých 13 litrů snížila," uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martina Ferencová.

Za poklesem spotřeby stojí nejen zavřená restaurační zařízení, která loni kvůli šíření koronaviru neměla otevřena s přestávkami několik měsíců, ale také úbytek zahraničních turistů. GŘC sleduje pouze množství zdaněného alkoholického piva, přesnější loňské výsledky za české pivovarnictví zveřejní až v dubnu ČSPS.

Celní orgán také v tiskové zprávě upozornil, že pandemie donutila valnou většinu pivovarů omezit nebo i pozastavit výrobu. Mnoho z nich muselo změnit způsob stáčení piva například do skleněných či PET lahví či plechovek, některé také musely investovat do nových stáčecích linek.

"Řada vládních bezpečnostních opatření tuzemským sládkům komplikuje
nejen proces výroby, ale i například logistiku. Znatelně menší množství piva se tak dostane nejen do segmentu on-trade (gastronomie, tedy hostince, restaurace, bistra, kluby), ale i do hypermarketů, supermarketů, večerek a podobně, tedy segmentu off-trade," podotklo také GŘC.

Video: Jedinou možností, jak snížit spotřebu alkoholu, je celospolečenská diskuse podobná té, která probíhala u kouření, míní adiktolog Aleš Kuda

Jedinou možností, jak snížit spotřebu alkoholu, je celospolečenská diskuze podobná té, která probíhala u kouření, míní adiktolog Aleš Kuda. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy