Spotřeba energie do roku 2040 stoupne na dvojnásobek

ČTK ČTK
25. 7. 2013 15:53
Hlavním zdrojem zůstanou ropa a zemní plyn, předpovídá americká agentura.
Ceny ropy jdou nahoru
Ceny ropy jdou nahoru | Foto: Reuters

Washington - Celosvětová spotřeba energie do roku 2040 stoupne o 56 procent a spotřeba ropy se zvýší o 32 procent. Předpověděl to americký Úřad pro energetické informace (EIA).

Ten také uvedl, že navzdory rostoucí popularitě a obnovitelných zdrojů zůstanou hlavním zdrojem energie fosilní paliva.

Spotřeba ropy a dalších tekutých paliv se podle EIA v roce 2040 vyšplhá na 115 milionů barelů denně. Pro srovnání, v roce 2010 to bylo 87 milionů. Podíl "černého zlata" na celkové spotřebě energie však klesne o šest procentních bodů na 28 procent.

Celkově budou fosilní paliva nadále pokrývat zhruba 80 procent světové spotřeby energie. Nejvýraznější růst spotřeby v rámci fosilních paliv očekává EIA u zemního plynu.

Na růstu spotřeby energie se budou zhruba polovinou podílet Čína a Indie. "To bude mít silný dopad na vývoj světových trhů s energií," upozornil šéf EIA Adam Sieminski.

Za růstem poptávky po energii v minulosti stály zejména členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V posledních letech však rychle roste spotřeba energie v rozvíjejících se zemích, které tak získávají čím dál větší vliv na světové ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy