Spotřeba elektřiny v Česku stoupla na nový rekord. Nejvíce se vyrobilo z hnědého uhlí

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 5. 2018 11:09
Na celkové spotřebě se nejvíce podílejí průmysl (31 procent) a domácnosti (26 procent).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Spotřeba elektřiny v Česku loni meziročně vzrostla o 1,9 procenta na 73,8 terawatthodiny (TWh). Je to nejvyšší hodnota od roku 1981, od kdy jsou údaje k dispozici. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Výroba stoupla o 4,5 procenta na 87 TWh. Největší podíl (42 procent) připadal na hnědouhelné elektrárny.

Vývoz elektřiny loni meziročně vzrostl o 13,3 procenta na 28,1 TWh. Dovoz se zvýšil o 9,5 procenta na 15,1 TWh. Nejvíce elektřiny se vyvezlo na Slovensko a do Rakouska, největší dovoz připadal na Německo a Polsko.

"Téměř dvouprocentní nárůst v tuzemské spotřebě odráží především vývoj ekonomiky. Důležité je i to, že se zastavil pokles ve výrobě elektrické energie patrný v předchozích letech," uvedl ředitel statistického odboru ERÚ Petr Kusý.

Na celkové spotřebě se loni nejvíce podílel průmysl, kterému patřilo 31 procent. Následovaly domácnosti (26 procent), obchod, služby, školství a zdravotnictví (21 procent) a energetika (osm procent).

Výroba elektřiny.
Výroba elektřiny. | Foto: Energetický regulační úřad

Z pohledu regionů byla loni nejvyšší spotřeba ve Středočeském kraji, na který připadalo 13,7 procenta. V těsném odstupu následoval Moravskoslezský kraj, dále pak Praha a Ústecký kraj. Nejnižší spotřeba byla v Karlovarském kraji, na který připadalo 2,5 procenta.

Výroba elektřiny v Česku loni vzrostla po čtyřletém poklesu. Nejvíce elektřiny se vyrobilo v hnědouhelných elektrárnách (42 procent), na jaderné elektrárny připadala třetina.

Následovaly obnovitelné zdroje energie (celkem 11 procent), černé uhlí (pět procent) a zemní plyn (čtyři procenta). Z konkrétních obnovitelných zdrojů patřilo nejvíce biomase, bioplynu a fotovoltaice (po třech procentech z celkového objemu výroby). Na vodní elektrárny připadala dvě procenta, na větrné procento.

Meziročně nejvíce vzrostla výroba v jaderných elektrárnách, a to o 17,6 procenta na 28,3 TWh. Naopak nejvíce poklesla výroba z černého uhlí, o více než pětinu na 4,4 TWh.

Ročního maxima zatížení v soustavě bylo dosaženo 24. ledna ve 12:00 (11.768 megawatt). Roční minimum nastalo 30. července v 05:00 (4885 MW).

 

Právě se děje

Další zprávy