Sportku zatím na internetu nevsadíte. Licenci podle nového zákona ještě nikdo nedostal

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
16. 1. 2017 15:14
Nový zákon o hazardu platí od začátku roku a mimo jiné umožňuje hry od Sazky nebo od sázkových firem provozovat na internetu. Potřebují k tomu ale licenci od ministerstva financí. Tu zatím nedostal nikdo. Podle firem za to může ministerstvo, podle ministerstva firmy.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Sazka

Praha – Kasino od sázkové kanceláře ani Sportku od Sazky si na internetu zatím nezahrajete, i když zákon je nově umožňuje již od začátku roku 2017. Ministerstvo financí, které nové licence uděluje, postupuje podle sázkových kanceláří a Sazky pomalu. Podle ministerstva však zatím žádná ze sázkových kanceláří nepředložila všechny přílohy, které požaduje nový zákon o hazardu.

Podle Asociace provozovatelů kursového sázení (Apkurs) a Sazky navíc na trhu stále působí zahraniční firmy, které v Česku neplatí daně, a státu tak uniká přes 100 milionů korun měsíčně.

"Novou licenci ještě žádná firma neobdržela. Myslím, že jde o klasické počáteční potíže, které se asi dají pochopit. Ministerstvo současně vyřizuje desítky tisíc přeregistrací u automatů, a to musí být doslova administrativní peklo," uvedl ředitel Apkursu Marek Herman. Asociace sdružuje společnosti Tipsport, Fortuna a Chance, kterým podle odhadu loni patřilo 92 procent legálního trhu kurzových sázek. Nový zákon jim umožňuje provozovat na internetu například ruletu nebo poker.

"Na druhou stranu je potřeba říct, že někteří úředníci ve snaze nastavit nový systém přísně a regulativně řeší některé věci až neuvěřitelně puntičkářsky. To je potom samozřejmě kontraproduktivní a celý proces licencování to brzdí," doplnil Herman.

Ministerstvo financí odmítá, že by při udělování licencí otálelo. Podle mluvčího Filipa Běhala zatím nevydalo žádné povolení, protože ani jedna z firem v žádosti nepředložila všechny přílohy, které zákon vyžaduje. "Ministerstvo financí jim poskytuje maximální součinnost při odstraňování těchto nedostatků a splnění všech náležitostí tak, aby mohlo povolení vydat co nejdříve. Prozatím však není oprávněno vydat žádné základní povolení, protože by jednalo v rozporu se zákonem," říká Běhal.

Sazka by chtěla na internetu zprovoznit mimo jiné svoje nejznámější hry jako Sportka nebo Eurojackpot. "S velmi silným znepokojením sledujeme pokračující nelegální podnikání zahraničních loterních operátorů na českém trhu a jejich parazitování na produktech Sazky," uvedl mluvčí společnosti Václav Friedmann. Sazka je podle něj připravena nabízet loterní produkty na internetu už od začátku roku.

"Firmy, které působí na trhu nelegálně, zneužívají patovou situaci Sazky a ostatních poctivých firem v Česku. Byli jsme ujištěni, že situace na trhu bude férová a spravedlivá pro všechny. Výsledkem je, že nelegální byznys roste a stát přichází na dani minimálně o 100 milionů korun měsíčně," dodal Friedmann.

 

Právě se děje

Další zprávy