Sportka po deseti letech zdražuje, slibuje více výher

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 5. 2014 11:11
Celý tiket tak bude nově stát 220 korun, což je o 50 korun více než dosud.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Sazka

Praha - Sportka po deseti letech zdražuje, jeden sloupec bude stát 20 korun místo současných 16. Vsazení Šance vyjde také na 20 korun, tedy dvojnásobek. Zvýšit se mají i výhry ve všech pořadích, v průměru o čtvrtinu.

Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval generální ředitel společnosti Sazka sázková kancelář Robert Chvátal.

Změny budou platné od 21. týdne letošního roku, tedy při středečním losování Sportky 21. května 2014.

"Upravili jsme herní řád tak, abychom četnost milionových výher zvýšili. Zavádíme jackpot ve druhém pořadí, tedy za uhodnutí pěti čísel a čísla dodatkového," vysvětlil Chvátal.

Podle něj padlo letos ve sportce ve druhém pořadí už 76 výher, jejich průměrná výše dosáhla 443 187 korun. Žádný výherce ve druhém pořadí však nepřesáhl milionovou hranici.

"Pokud by už platila nová pravidla, tak by milionových výher bylo 18," podotkl Chvátal. Nový systém by podle něj měl zvýšit počet milionářů mezi sázkaři, letos jich Sazka odhaduje 81 oproti loňským 68. "V příštím roce už má padnout více než sto milionových výher," dodal Chvátal.

Zdvojnásobí se výhry i v doplňkové hře Šance, v posledním pořadí Šance vzroste výhra ze současných 20 korun na 50 korun.

Sázková společnost chce vylepšit svou mobilní aplikaci pro chytré telefony, která nově umožní sázejícím skenovat čárový kód potvrzení o sázce a okamžitě tak zjistit, zda a kolik vyhráli. Dostupná bude pro Android i iOS.

Rekordní výhra padla v listopadu

Sportka je tradiční číselnou loterií, první sada čísel se losovala už před 57 lety, přesně 22. dubna 1957. Od té doby bylo vylosováno více než sedm tisíc výherních šestičíslí a pouze jedna jediná šestice byla vylosovaná dvakrát. Nejvyšší individuální výhra padla loni v listopadu, kdy jeden výherce získal 399 907 705 korun.

Druhou nejvyšší výhru, 148 583 028 korun, si v dubnu 2002 rozdělili dva výherci. Na každého tak připadlo 74 291 514 korun. V doplňkové hře Šance, ve které rozhoduje koncové šestičíslí sázenky, padla nejvyšší výhra v říjnu 2006. Šlo o 10 051 615 korun.

Sazka sázková kancelář vznikla koupí loterijního byznysu od společnosti Sazka, která se v roce 2011 dostala do insolvence. Transakce skupiny PPF a KKCG stála 3,8 miliardy korun. Druhá jmenovaná skupina předloni v prosinci za nezveřejněnou částku koupila podíl PPF a stala se jediným vlastníkem společnosti Sazka sázková kancelář.

Česká loterijní jednička dosáhla v roce 2012 zisku před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) 1,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy