Sportisimo je na prodej. Česká firma je doma jasnou jedničkou

Nikita Poljakov
17. 12. 2015 9:52
Přestože na první pohled působí jako nadnárodní firma s italským názvem, jsou za společností české peníze a dva podnikatelé vietnamského původu. Od roku 2000, kdy otevřeli svůj vůbec první obchod se sportovními potřebami, jejich firmě rostou nepřetržitě tržby i provozní zisk. Pokud k prodeji dojde, půjde o největší domácí obchod v oboru.
Sportisimo
Sportisimo | Foto: Sportisimo

Praha – Řetězec prodejen se sportovním vybavením Sportisimo je na prodej. Hospodářským novinám to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z trhu. A nepřímo i šéfka nákupu Sportisima Martina Kudláčková. „Společnost zvažuje možnost vyhledání dlouhodobého partnera pro rozvoj svých dalších plánovaných obchodních aktivit,“ prohlásila.

Přestože na první pohled působí jako nadnárodní firma s italským názvem, jsou za společností české peníze a dva podnikatelé vietnamského původu Do Hong Son a Thai Ngoc Nguyen. Během patnácti let udělali z malé firmy jednoznačného lídra českého trhu.

Pokud k prodeji dojde, půjde o největší domácí obchod v oboru se sportovními potřebami. Dvojice majitelů by za Sportisimo podle informací Hospodářských novin ráda dostala až pět miliard korun. Zda oba majitelé prodají celou firmu, nebo její část, se má rozhodovat teprve během vyjednávání o ceně.

Od roku 2000, kdy majitelé otevřeli svůj vůbec první obchod se sportovními potřebami v brněnském nákupním centru Futurum, jejich firmě rostou nepřetržitě tržby i provozní zisk (loni 281 milionů). Sportisimu také stále přibývají nové pobočky. V Česku jich má už téměř sto, desítky prodejen provozuje na Slovensku a v Polsku, dokončuje expanzi na Balkán. A zboží prodává i do západní Evropy díky německému e-shopu.

Na tuzemském trhu je Sportisimo jasnou jedničkou. Je větší než další čtyři společnosti se sportovním zbožím dohromady: tedy A3 Sport, Intersport, Hervis Sport a Hudy Sport. Díky nižším cenám a většímu sortimentu rostlo i v době ekonomické krize, kdy konkurenti jako Gigasport, X-Sport, Lifestyle Sports z trhu odešli. V posledních třech letech ale přichází nová konkurence – do Česka vstoupili francouzský Decathlon nebo britský SportsDirect.

 

Právě se děje

Další zprávy