Spořitelna zavírá Brokerjet, obchodníka s cennými papíry

Petr Kain
13. 7. 2015 11:49
Kvůli nízkému počtu aktivních investorů se Česká spořitelna rozhodla ukončit online obchodování.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – Po dvanácti letech končí jeden z největších českých online brokerů – Brokerjet České spořitelny. Společnost dnes svým klientům oznámila, že kvůli nízkému počtu aktivních investorů v Česku je nucena ke konci listopadu ukončit online obchodování.

"Od 1. prosince již nebude možné podávat pokyny k nákupu a prodeji cenných papírů. Proto, prosím, do této doby prodejte držené cenné papíry nebo si peněžní prostředky a cenné papíry převeďte k jinému obchodníkovi," píše Brokerjet svým klientům.

Nabízí jim přitom primárně dvě možnosti. Buď mohou přejít na obchodní platformu Saxo Bank pro online obchodování, nebo mohou převést své cenné papíry do České spořitelny, kde bude od listopadu spuštěna nová služba "Investiční makléř ČS". V jejím rámci bude možné zadávat obchodní příkazy po telefonu.

Brokerjet se sice loni dostal do zisku 800 tisíc korun, v předchozích dvou letech měl ale kumulovanou ztrátu přesahující dvanáct milionů. Počet klientů v posledních letech společnosti stejně jako i většině dalších českých brokerů rostl, obecně ale obchodovali menší objem peněz než dříve. Česká spořitelna se proto snažila portfolio klientů Brokerjetu prodat, jednala například se společností Patria, její snaha ale nakonec nebyla úspěšná.

 

Právě se děje

Další zprávy